PUBLICITAT

Les sancions augmenten però els expedients retrocedeixen

  • El sector més inspeccionat i multat és el de l'hoteleria
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un treballador de la construcció inspecciona un mur, complint amb els requisits de seguretat en el treball Foto: TONY LARA

L'any passat, el Servei d'Inspecció de Treball va incoar 142 expedients sancionadors que sumen 471.270 euros en multes, prop d'un 11% més que en l'any anterior quan el nombre d'expedients va ser un 11% més elevat arribant als 158, però només van sumar 423.092 euros en multes. Les dades les va fer públiques ahir el Servei d'Inspecció de Treball (SIT) en un comunicat, que no va explicar però el motiu de perquè augmenta el pes de les sancions quan en canvi, disminueix el nombre d'expedients oberts als negocis.

El SIT vav fer 914 inspeccions i actuacions amb aixecament d'acta l'any passat, de les quals 735 estaven relacionades amb les condicions generals de treball i només 179 estaven lligades a aspectes de seguretat en el treball. En quant als expedients oberts per les condicions generals de treball i per sectors d'activitat, el sector de l'hoteleria i el de serveis són els més tocats amb 48 (33,8%) i 30 (21,1%) expedients oberts, respectivament. Van seguir a més distància els sectors de la indústria amb 18 expedients més (12,7%), el comerç amb 14 (9,9%), la construcció amb 13 (9,1%) i finalment, l'agricultura amb un únic expedient sancionador obert. La suma de les sancions proposades en els 142 expedients oberts a les empreses per no respectar alguna de les condicions generals de treball ascendeix a 420.264 euros.

En quant als expedients relatius a la seguretat i salut en el treball, el SIT en va obrir 18, cosa que representa el 12,7% del total i suma en sancions proposades 51.006 euros.

En relació a l'any anterior, gairebé tots els sectors d'activitat aconsegueixen registres menors, tret del sector de serveis en què els expedients augmenten considerablement passant de 22 a 30. De la mateixa manera, la seguretat en el treball també fa objecte de més denúncies i passa de 14 el 2012 a 18, l'any passat. En canvi, tot i obtenir un registre molt important, el nombre de sancions baixa al sector de l'hoteleria passant de 57 el 2012 a 48 l'any passat. Un comportament que també registren els sectors d'activitat restants.

Menys denúncies / El SIT va rebre 166 denúncies l'any passat cosa que significa un lleuger descens comparat amb les denúncies del 2012, en què se'n can comptabilitzar 172. Així mateix, en l'àmbit de la seguretat i salut en el treball, l'any passat es van fer 179 inspeccions a 118 centres de treball. Pel que fa al control de les condicions generals de treball el SIT va rebre 166 denúncies i va 50 inspeccions d'ofici. El total d'actes esteses va ser de 735 i els centres de treball inspeccionats 276. El despatx del SIT també va atendre 4.595 consultes presencials i 12.544 consultes telefòniques. Les demandes d'informació més reiterades pels usuaris del SIT van ser sobre l'acomiadament, les vacances o els permisos retribuïts o no, entre altres .

Treball dels menors / En quant al treball dels menors, el SIT va autoritzar 219 contractes dels 221 presentats per les empreses. De la mateixa manera, també en va autoritzar set d'aprenentatge, els mateixos que els presentats, i 40 contractes de pràctiques de 49 contractes presentats. En quant als contractes en condicions especials se'n van presentar 116, i es van autoritzar tots amb el concurs d'Agentas i del Ministeri de Salut i Benestar.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT