PUBLICITAT

L'Indonèsia-Andorra, en el punt de mira per les apostes clandestines

  • La FAF afirma que el partit està en coneixement de la FIFA i que si detecta anomalies no jugarà
  • L'enfrontament està previst per al 26 de març a les 14.00 hores a la localitat valenciana d'Alzira
IVÁN MOURE
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Els jugadors de la selecció celebren el gol de Bernaus en el triomf contra Macedònia, el 13 d'octubre del 2005 Foto: EL PERIÒDIC

Marca el va titular ahir com El partit de la sospita. El rotatiu esportiu espanyol va publicar en la pàgina 11 que el partit amistós que Andorra ha de jugar contra Indonèsia en terres valencianes a finals d'aquest mes ha captat l'atenció de les autoritats futbolístiques internacionals, en ser un partit no contemplat en el calendari FIFA, amb poca informació i lluny dels focus dels mitjans de comunicació. El combinat asiàtic arribarà demà a terres espanyoles per iniciar una estada de preparació, de cara a la Suzuki Cup del pròxim octubre a Singapur i Vietnam, i tant el partit contra Andorra com un altre programat davant Cuba tres dies més tard –i encara per confirmar– ha fet saltar les alarmes. Són, informa Marca, sospitosos d'estar organitzats per les cases d'apostes clandestines asiàtiques. Ni més ni menys que el terrorisme que aguaita al futbol.

La notícia va ser rebuda ahir amb sorpresa per la Federació Andorrana de Futbol (FAF), que assegura ser aliena a tota aquesta polèmica. L'entitat que dirigeix Víctor Santos considera que els tràmits per tancar l'enfrontament són els correctes. Segons ha pogut saber EL PERIÒDIC D'ANDORRA va ser la Federació de Futbol d'Indonèsia (PSSI) la que es va posar en contacte amb l'homòloga tricolor per pactar l'amistós. Ho va fer a través del seu secretari general, Joko Driyono, mitjançant una carta amb la proposta, datada del 5 de febrer passat. Una vegada tancat l'amistós, que ja té data, hora i lloc–26 de març a les 14.00 hores a l'Estadi Luis Suñer Picó de la localitat valenciana d'Alzira–, la FAF va posar al corrent de l'amistós, per via e-mail, tant a la Reial Federació Espanyola de Futbol com a la FIFA. L'amistós no està contemplat en el calendari del màxim ens internacional, qui no obstant està al corrent de que es jugarà.

Així ho va confirmar el director tècnic, David Rodrigo, qui va ser contundent alhora de defensar la innocència de la FAF: «Si percebem qualsevol anomalia abans del partit, renunciarem a jugar. Si és durant el partit no sabem si podrem retirar-nos, però en tot cas ho denunciaríem. El fair-play va per davant de tot, sobretot en temes com aquest que tant mal fan al món del futbol». Sona estrany veure que hi ha un Indonèsia-Andorra a Alzira, però Rodrigo tenia justificació: «No són tampoc dates oficials. Aquest partit seria impossible de jugar per als professionals, però en una selecció amateur com la nostra no, perquè podem convocar als jugadors sense tenir problemes amb els seus clubs».

El seleccionador, Koldo Álvarez, amb 79 internacionalitats com a porter de la tricolor, assegura que «mai» s'havia trobat en una situació com aquesta. «S'escolten comentaris però no és un problema nostre. Nosaltres anem a jugar i a millorar per arribar amb la millor preparació possible a la pròxima fase de classificació».

EL RESSò DE MACEDÒNIA APAREIX / Sí que s'ha vist afectat per les sospites d'un partit arreglat Marc Bernaus, autor del gol contra Macedònia el 13 d'octubre del 2004 que va suposar l'única victòria de la història de la selecció en partit oficial. «D'allò sí que recordo que es va parlar i molesta molt que quan Andorra no perd, el resultat es posi en dubte. Nosaltres ho donem tot en cada partit, anem a guanyar i si puntuem no serà per ajut extern però si fos així tampoc és un problema nostre». Bernaus afirma que mai va arribar a rebre trucades «ni de FIFA, ni de UEFA ni de les entitats que es dediquen a descobrir els fraus en el futbol» per interrogar-lo arran del tema dels tripijocs.

L'actual capità de la selecció, Òscar Sonejee, també recorda que una vegada es va guanyar contra Macedònia, «van saltar les sospites». «¿Què passarà ara si guanyem a Indonèsia?», es qüestionava. «És un rival més assequible que qualsevol combinat europeu però si guanyem segurament tornarem a estar en el punt de mira de tothom. Però una cosa és clara: a nosaltres no ens compra ningú i si el rival es deixa és difícil que t'adonis».

ANDORRA, FORA DE TOTA SOSPITA / Perquè la sospita no va enfocada cap a la tricolor, sinó cap a tot allò vinculat al futbol d'aquest país asiàtic, que ha viscut algun precedent salpicat per la polèmica de les cases d'apostes il·legals. El darrer va ser a principis d'aquesta temporada, quan el club Mitra Kukar va jugar diversos amistosos a Espanya, entre ells un a Paterna contra un combinat de jugadors del filial i el primer equip del València, que també van despertar els dubtes en estar fora del ressò mediàtic.

Per contra, no serà la primera vegada que Andorra juga un amistós no reconegut per la FIFA en una seu d'un altre país. Ho va fer a Portugal dues vegades: el 9 de febrer de 2011 contra Moldàvia a Lagos (derrota per 1-2, gol d'Emili) i l'11 de febrer del 2009 amb Lituània a Albufeira (derrota per 3-1, gol d'Ildefons Lima). I una més a Espanya: el 14 d'abril del 2004 a Peralada contra Xina (0-0). Cap dels tres partits va estar sota sospita.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT