PUBLICITAT

La FACA adverteix que el comerç electrònic no pot ser competitiu

  • Miralles insisteix en que cal avançar en l'acord d'associació amb l'UE
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El vicepresident de la FACA, Antonio Miralles Foto: EL PERIÒDIC

El vicepresident de la Federeració d'Associacions de Comerciants (FACA), Antonio Miralles, va explicar ahir que sense un acord d'associació amb la Unió Europea (UE) la competitivitat del comerç electrònic és inexistent. I va constatar que «el problema és la duana perquè cal tramitar el producte i passar pels transitaris, cosa que només s'evitarà si Andorra entra al mercat interior de la U E».

Per això, va insistir en que «és necessari avançar en el desplegament del marc fiscal, posar en vigència l'IRPF i els convenis de no doble imposició, per ser competitius». I és que en opinió del vicepresident de la FACA, «la futura llei de l'espai digital, coneguda com a llei del comerç electrònic, és un primer pas per crear una nova dinàmica econòmica» va dir, però va matisar que «és per a un futur pròxim, no pas per a l'immediat, mentre no tinguem un esquema de col·laboració, com a mínim, entre el Govern i els governs espanyol i francès».

Miralles va argumentar que «de moment la nostra situació, en quant tenim un control duaner i una tramitació feixuga fa que el comerç electrònic sigui inviable». I va ironitzar que «portar la mercaderia a la Seu i enviar-la des de la Seu no és comerç electrònic». El vicepresident de la FACA va insistir en que «la duana talla totes les iniciatives de comerç electrònic, perquè la tramitació del producte i tot el que afecta al transitari de la mercaderia comercialitzada via internet però que ha de sortir físicament d'Andorra, fa que sigui impossible competir amb els operadors francesos o espanyols». Miralles va exposar que «hem de veure si podem baixar o eliminar tots els costos d'exportació per poder ser competitius» i va defensar que l'acord d'associació amb la UE per poder accedir al mercat interior europeu obriria també aquest canal i un nou mercat per a Andorra, almenys per poder operar en igualtat de condicions. Per això va insistir en que «cal que avancem en la relació amb Europa, en la posada en funcionament de l'IRPF per aconseguir convenis de no doble imposició, de manera que puguem operar en el mercat interior, però ara per ara, no podem ser competitius en el comerç electrònic».

Llei àgil / El president de la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis (CCIS), Marc Pantebre, va opinar que la futura llei és «acceptablement bona». I va explicar que la CCIS va col·laborar amb el Govern en l'elaboració del text que dimecres passat va aprovar el Consell de Ministres. No obstant això, Pantebre va desitjar que una vegada aprovada pel Consell General, la implementació de la llei de comerç electrònic «sigui fàcil, clara i transparent, perquè hi ha moltes lleis ben fetes que després es perden en reglaments», va lamentar. Amb tot, Pantebre va defensar que «és un avenç, sens dubte per al comerç d'Andorra, perquè la llei era molt reivindicada pel sector comercial». Dimecres passat, el ministre d'Economia, Jordi Alcobé va fer públic el text que «s'inscriu en el conjunt d'articulats destinats a implementar un nou model econòmic al Principat». El projecte de llei de l'espai digital té per objectiu donar seguretat jurídica a tots els agents involucrats i alhora, oferir una especial protecció als consumidors. També pretén atraure empreses que desenvolupen activitats relacionades amb l'espai digital i facilitar noves activitats, participant així a l'obertura econòmica.


Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT