PUBLICITAT

Congrés de neu sense neu

  • La 8a edició del certamen se centra en el turisme de muntanya i els seus devots, els 'mountainlikers'
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Minguillón i Nadal conversen, minuts abans de presentar el Congrés, ahir al Comú de la capital Foto: TONY LARA

El vuitè Congrés mundial de Turismes de Neu i de Muntanya ja escalfa motors. A quinze dies de la seva inauguració, compta amb 250 inscrits de 19 països diferents i amb previsions de superar els 300, segons va assegurar ahir el director de Turisme, Sergi Nadal. Aquest any el certamen té un component singular, ja que per primera vegada en les vuit edicions «es parla únicament i exclusivament de l'estiu». És a dir, un Congrés de neu sense neu. O en d'altres paraules, un reflex de com les estacions i els agents de la muntanya s'adapten a les noves necessitats i demandes turístiques. La muntanya és hivern, però a l'estiu es converteix en «és un gran parc d'oci a l'aire lliure», va plantejar el cònsol menor de la capital, Jordi Minguillón.

Per definir els nous amants estivals de la muntanya s'ha utilitzat la paraula mountainlikers, i així és titula el Congrés que tindrà lloc a Andorra la Vella el 9 i 10 d'abril. Amants de la natura, de les competicions esportives que s'hi celebren (amb la Ultra Trail de Vallnord com a gran paradigma) i de l'oferta cultural i gastronòmica que s'hi pot oferir. Per això, cada vegada més s'estan adaptant les infraestructures d'hivern a l'estiu, per desestacionalitzar l'oferta i portar visitants també quan no neva. Així, els telecabines d'esquí permeten transportar bicicletes, els restaurants a alçada no tanquen per vacances i els refugis de muntanya s'estan convertint «en joies de disseny, pensats per tot tipus de públic i famílies», va destacar Minguillón.

Paral·lelament, tot un món tecnològic es desenvolupa per fer més completa l'estada muntanyenca estival. Les aplicacions als mòbils, el concepte smart country, etc., tot pensat per donar més informació i per completar l'experiència.

Precisament aquest tema, el de les noves tecnologies, és el principal del 8è Congrés de Neu, va destacar Nadal. El dijous al matí diversos experts (entre ells la directora general de Grandvalira, Núria Tarré, el gerent d'Andorra Turisme, Betim Budzaku, o el fundador d'Alpify, Guillem Viladomat) debatran sobre el ‘boom' de les aplicacions mòbils per activitats de muntanya i lleure.

En total seran 25 experts provinents de tres continents (Europa, Amèrica i Àsia) els que analitzaran les possibilitats que ofereix la muntanya durant l'estiu, en un Congrés organitzat pels comuns (que es van tornant la seu de celebració), el Govern d'Andorra i l'Organització Mundial de Turisme (OMT). El pressupost és de 168.000 euros per portar ponents destacats com Martin Nydegger, membre del Consell Executiu de Turisme de Suïssa, Regina Prseslmair, responsable de l'ecotiqueta austríaca, dins el ministeri de Medi Ambient d'aquest país, o Sang Yuk Kim, director del Departament de Turisme de la ciutat d'Ulsan, a la República de Corea.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT