PUBLICITAT

La CASS negligeix les urgències mèdiques dels afiliats a l'estranger

  • La Seguretat Social cobreix les prestacions d'urgència només en algun centre hospitalari
  • La titularitat pública o privada dels centres no és determinant a l'hora de firmar convenis
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
L'Hospital de Barcelona, l'únic centre concertat amb la CASS al qual els afiliats poden acudir sense volant Foto: EL PERIÒDIC

Ser afiliat a la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS) i beneficiari de la sanitat pública andorrana ofereix una garantia limitada quan es viatja a l'estranger més proper, com ara Barcelona. La CASS explica a la seva pàgina web que en cas de necessitat d'assistència mèdica, l'afiliat ha de presentar el volant de desplaçament al centre sanitari que ha de pertànyer a la Seguretat Social del país estranger amb conveni, que l'utilitzarà segons la seva legislació. Però com que no tots els afiliats porten un volant de desplaçament, sobretot quan preveuen un desplaçament curt d'entre un o tres dies, la CASS afegeix que l'afiliat s'hi pot posar en contacte i que «eventualment (la CASS) podrà enviar el formulari via fax o pagar la despesa sempre que presenteu totes les factures i/o receptes tan detallades com sigui possible». O sigui que tot i complir amb tots aquests requisits la CASS decidirà si reemborsa o no i pel que s'està demostrant més aviat no reemborsa perquè si ho fa no va més enllà del 33%, per molt que l'hospital estranger que hagi prestat l'assistència mèdica sigui de titularitat pública. Cosa que es dóna sobretot a Espanya perquè pel que fa a França si que cobreix l'assistència mèdica i les urgències dels afiliats que acudeixen als hospitals públics.

Hospitals privats / La contradicció entre la realitat i el que explica la CASS a la web és més flagrant en el cas de Barcelona, on l'únic hospital que ofereix cobertura total als afiliats d'Andorra és un hospital privat. L'Hospital de Barcelona és l'únic establiment sanitari que atén els afiliats de la CASS sense que hagin d'avançar els diners de la visita d'urgències. En canvi, els grans centres sanitaris públics de la ciutat comtal, com el Clínic, la Vall d'Hebron, Sant Pau o Bellvitge, només cobreixen l'urgència a condició de presentar un volant de la CASS. I en el seu defecte, perquè l'urgència es pot presentar sense avisar fins i tot en un desplaçament d'unes hores, si és un dia laborable el mateix centre hospitalari o l'afiliat podran contactar la CASS perquè enviï el volant –eventualment, segons l'explicació de la web– però si l'afiliat té la mala sort de caure malalt o ferit un cap de setmana, haurà de pagar. Cosa que ahir van ratificar des de l'atenció al públic de la Seguretat Social.

Volant a Internet / La CASS també diu a la pàgina web que l'afiliat es pot descarregar el volant sempre que «tingueu el número d'identificació personal», però omet de dir que normalment els volants han d'anar signats i segellats per l'entitat. Fonts properes al Consell d'Administració de la CASS van reconèixer que a dreta llei els establiments sanitaris estrangers no tenen perquè acceptar un volant sense rubricar. I van afegir que la cobertura sanitària bàsica universal no està garantida fora d'Andorra. Una vella reivindicació de la Unió sindical que no va prosperar. Tot plegat xoca amb la quantitat de convenis que la CASS té firmats amb alguns centres privats de gran prestigi –sobretot a Espanya–, ja sigui per a alguns serveis ja sigui per a tots, i el fet que com a garant de la sanitat pública no pugui garantir als afiliats la cobertura de la sanitat pública a l'estranger com la garanteix a Andorra; és a dir, presentant el carnet d'afiliat i pagant la part corresponent del forfet o de la visita a urgències.

Obligatori des del 2008 / Presentar el volant de la CASS si és té una urgència a Espanya o a Portugal és obligatori des del 2008. Fonts properes al Consell d'Administració de la Seguretat Social van explicar que «en aquell moment de bonança es van incloure moltes prestacions socials a la CASS que no li pertoquen, però en canvi es van endurir les condicions per accedir a la cobertura sanitària a l'estranger». I van matisar que «ara encara s'estan endurint més perquè abans un afiliat podia consultar amb qualsevol metge i ja no és així». Tot i lamentant la desinformació dels afiliats que «reaccionen en aquests temes quan s'hi troben», les mateixes fonts van recomanar portar un volant «sempre que vas de vacances sobretot si tens nens». Amb tot, van reconèixer que «de poc et serveix portar un volant a la bossa si no va degudament complimentat amb la data i el segell de la CASS». O sigui que cada vegada que se surt d'Andorra encara que sigui per unes hores, caldria passar abans per la CASS.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT