PUBLICITAT

Jordi Moreno: «La ciberdelinqüència creix i volem potenciar aquesta àrea»

L. F. M
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El director de la Policia, Jordi Moreno, en una entrevista per a EL PERIÒDIC. Foto: TONY LARA

El director de la Policia, Jordi Moreno, fa poc més de dos mesos que està al capdavant del cos i es defineix com una persona partidària de tenir «el màxim diàleg i d'arribar a consensos». El seu objectiu, gràcies als efectius de la nova promoció, és potenciar les àrees amb més volum de feina però reconeix, per altra banda, que les prejubilacions perjudicarien al funcionament de la Policia.

–¿Quins són els reptes de la nova direcció?

–El més important és seguir mantenint la seguretat ciutadana i que la ciutadania continuï amb la tranquil·litat que té una policia professional i amb ganes de treballar.

– Ara entren 20 nous agents. El procés de selecció, però, ha estat força problemàtic...

–Quan vaig entrar ja hi havia hagut els problemes. Al plec de bases hi havia una sèrie de requisits i alguns candidats es van presentar sense reunir-los, per tant, no es va poder fer res amb aquets tema. Per altra banda, si que és cert que hi va haver també el tema dels recursos amb els psicotècnics, però nosaltres vam voler solucionar-ho de la manera més positiva i transparent. Amb aquesta prova en concret, hi havia dret a presentar recurs, i alguns aspirants van creure oportú anar a una altra empresa perquè els hi analitzessin els psicotècnics, i van sortir aptes. La direcció va pensar que la millor opció era agafar una tercera via, amb un altra empresa on hi treballa un especialista molt important que té un perfil molt clar de la policia, una persona de fora que fa molts psicotècnics a les policies espanyoles tan nacionals com locals. Llavors ens vam basar en les tres proves per ser el més justos possible.

–¿On destinaran els nous agents?

–Sempre, no només la meva direcció, s'ha sigut partidari que les noves promocions entressin a l'Àrea de Seguretat Pública i Proximitat Ciutadana, perquè és on es treballa més tots els tipus de delictes. Són els primers en actuar. Aquests 20 aniran a aquesta àrea, i promocionarem els que tenen més experiència i que es puguin especialitzar en altres departaments o àrees on puguin avançar amb la seva carrera professional.

–¿Quins departaments estan creixent o quines àrees es volen potenciar?

–La nostra idea és, quan tinguem més efectius, fomentar els grups que tenen un augment de delictes. Precisament un d'aquests és la ciberdelinqüència. Estan augmentant els delictes en aquesta àrea, sobretot amb els temes de gent que s'importa informació de les empreses, que esborra documentació o extreu informació. Va en augment i li volem donar-li més suport i potenciar-lo, ja que, a banda dels delictes en sí corresponents al departament, aquest grup ha de donar suport a altres grups operatius.

–Aquest mes hi ha hagut una operació important antidroga. ¿Estan creixent els delictes en aquest àmbit?

–A nivell estadístic no puc dir que hagin augmentat, és veritat que, en aquets últim cas, no es descarten més detencions i s'està investigant. Nosaltres el que volem fer a nivell policial és prevenir aquets tipus de delicte, fent esforços, conscienciar del perill que tenen aquest tipus d'addiccions i treballem amb altres entitats, i també a les escoles. Fa temps es van posar unes patrulles per anar els llocs d'esbarjo o a les sortides de les escoles, on pot haver-hi un moviment de consum.

–Una de les demandes dels cònsols al Cos ha estat la Policia de proximitat.

– La Policia de proximitat sempre hi ha estat. L'hem mantingut i mai hem perdut l'àrea de proximitat, continuaran havent-hi patrulles pedestres com hi ha hagut sempre per totes les parròquies. Sí que és cert que en moments puntuals, com pot ser la temporada d'hivern lògicament hem d'augmentar efectius en els llocs més necessaris: Soldeu, Pas de la Casa i la zona d'Arinsal. És més una qüestió de gestió i d'aprofitar el màxim possible els efectius de que disposem segons les necessitat del moment. Però mantenim policies fixes que estan a totes les parròquies i que, sempre en base als efectius que tinguem, si que mirarem d'augmentar.

–L'afer de les escoltes policials i la destitució de l'antiga direcció per aquest cas, ¿no creu que ha perjudicat la credibilitat al cos?

–Jo defenso sempre a la Policia, crec que són bons professionals i que quan hi ha incidents la gent treballa i s'implica. El tema està judicialitzat, sí que pot donar mala imatge però no veig que hagi d‘afectar a la Policia en general, perquè no seria una imatge certa.

– També hi ha altre temes que últimament poden haver perjudicat aquesta credibilitat, com el robatori de les joies de la Cellini o anteriorment, els trets a la casa del ministre de Finances.

– Els autors del robatori de la Cellini estan detinguts, sí que és cert que falta la trobada de les joies, però hi ha indicis i investigacions que s'estan continuant i mai hem deixat el cas tancat ni el deixarem fins que no es localitzin. És un tema que porta policia criminal. Tots aquests casos mai s'han tancat, s'estan treballant i parlem de delictes greus que no deixarem de banda. Sé que s'ha evolucionat en les investigacions i que es continua treballant.

–La reforma de les pensions és un tema que preocupa als sindicats de la Policia, ¿si hi ha prejubilacions tindran problema d'efectius?

–Hi ha efectius que poden acollir-se a les prejubilacions i si se'ns jubila gent, pot haver-hi una manca d'efectius dins del cos; a banda que els agents que poden acollir-se a les prejubilacions són gent que fa falta a la Policia ja que tenen anys d'experiència i són uns actius valuosos. Ara ens toca esperar, m'estic reunint amb els sindicats i hi ha molt bona relació. Sóc una persona de tenir el màxim diàleg, d'arribar a consensos, i si que és un tema que em preocupa, però s'ha d'esperar a veure com s'acaba. Hem de saber veritablement quines conseqüències pot comportar i un cop hi hagi la Llei aprovada i en funcionament, ja veurem que passa. Jo, però, estic convençut que s'arribarà a un bon termini i confio plenament que aquest tema l'arreglarem i arribarà al millor port per a tots.

Per a més informació consulti l'edició en paper.

 



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT