PUBLICITAT

Turisme avisa que al mes de juny començaran les sancions pel ROAT

  • Encara hi ha 87 establiments hotelers que no s'hi han inscrit, i només un 37% del total facilita dades
C. G. / L. F. M.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La recepció d'un hotel, amb les claus de les habitacions Foto: TONY LARA

El passat 11 d'abril va finalitzar el termini per tal que tots els hotels del país s'adherissin al nou Registre d'Ocupació d'Allotjaments Turístics (ROAT), instrument que ha de servir per transmetre a la Policia dades concretes sobre les persones que pernocten a Andorra, així com també per mantenir un conteig més fiable del volum de visitants i de les característiques de la seva estada. Segons les dades més actualitzades, facilitades dijous pel Ministeri de Turisme, dels 314 establiments registrats a Andorra en el sector hoteler, encara n'hi ha 87 pendents d'inscripció. El Govern deixarà un marge d'entre un mes i un mes i mig perquè els empresaris hotelers que falten per adherir-se puguin iniciar el protocol d'entrada al ROAT. Si no ho fan, a partir del mes de juny començaran a aplicar-se sancions.

Des del Govern van comunicar que bona part del sector ha iniciat el procés de registre al ROAT a «última hora», fins i tot més enllà del termini màxim de l'11 d'abril. De fet les pròpies dades ho corroboren. El passat 18 de març, en el marc de les reunions informatives a càrrec del Ministeri de Turisme, Francesc Camp informava que encara quedaven la meitat dels hotels del país per inscriure's. Aquests 87 que falten en l'actualitat, representen gairebé el 28%. En paral·lel, fa un mes i mig només el 25% del total d'establiments turístics havia començat a facilitar dades a través del ROAT. Actualment són 117, és a dir, prop del 37%.

En definitiva, poc a poc es va omplint el registre, però costa encara activar tot el procés de complementació i iniciar l'enviament d'informació diària a la Policia. En aquest sentit, els hotelers s'havien queixat que es requerien massa dades i per tant era un procés laboriós i llarg. El que es va fer des del Ministeri va ser reduir-ne el volum, al 50%, exigint únicament dades molt concretes, la gran majoria de les quals figuren al DNI.

També en aquest sentit, des de Turisme es va justificar tot aquest retard per la proximitat de la Setmana Santa. Hi ha molt volum de feina i moltes reserves entrants als hotels. Des de l'Executiu confien que, un cop passades les festes i quan l'activitat estigui més tranquil·la, els hotelers començaran a enviar les dades.

En qualsevol cas, des del Govern van apuntar que a l'estiu el ROAT ha d'estar «absolutament en funcionament».

Preocupen una seixantena / Dels 87 establiments hotelers que encara no s'han inscrit al ROAT, n'hi ha una vintena que es troben en tràmits de classificació. És a dir, es tracta d'establiments que han patit un canvi de titular, de nom comercial o que han obert de nou, En aquests casos, els tràmits de classificació s'estan fent en paral·lel a la seva entrada al ROAT.

Per tant, al Ministeri de Turisme no preocupa aquesta vintena d'allotjaments, sinó els 68 restants. Tenen un mes per entrar el registre si no volen ser sancionats. La no entrada al ROAT està considerat com una falta molt greu.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT