PUBLICITAT

Preocupació per la proliferació d'allotjaments «al·legals»

  • La UHA alerta que una bona part no està registrada dins la llei
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Apartaments d'Andorra que s'ofereixen al web d'Airbnb Foto: EL PERIÒDIC

El gerent de la Unió Hotelera d'Andorra, Òscar Julián, va manifestar la seva preocupació per l'aparició d'allotjaments alternatius, alguns dels quals estan registrats dins la llei d'allotjaments turístics i altres que es donen de forma «al·legal». Julián va apuntar que és «una font d'ingressos que no cotitza i no està regulada per cap norma de seguretat, per la qual cosa entrem en una dinàmica perillosa». Per això i per no fer competència deslleial als que s'esforcen per oferir allotjament amb totes les garanties, des de la UHA demanen que es reguli «de manera consistent» i amb uns «criteris coherents».

Pàgines com Airbnb, Couchsurfing o HomeforHome promouen l'ús d'allotjaments alternatius com són habitacions o apartaments privats per a estades turístiques, sofàs per passar una nit a casa d'un particular o directament l'intercanvi de casa amb persones d'altres ciutats o països. En els darrers temps han viscut un auge important pel seu preu, ja que en molts casos l'estada té un cost baix o fins i tot és gratuïta, però també com a noves experiències per compartir el viatge i conviure amb persones del lloc que es visita.

Amb tot, des de la Unió Hotelera apunten que no pot ser que uns establiments «tinguin uns criteris molt elevats i altres molt minsos». Segons Julián, en destinacions com Barcelona o Nova York s'estan buscant fórmules per regular-los de forma molt estricta o eliminar-los «perquè són en molts casos allotjaments fora del marc legal». Suposen una font d'ingressos que no paga cap tipus d'impost per exercir com a establiment turístic i no està regulat per cap norma de seguretat, «per la qual cosa entrem en una dinàmica perillosa», va afirmar.

Julián va admetre que els preocupa aquesta oferta perquè Andorra és un país turístic amb més de 44.000 places d'hotel o allotjament turístic i una ocupació mitjana del 45%. Per tant, «com més places hi hagi per repartir-se més sacrifici haurem de fer tots», va apuntar a l'ANA. Malgrat que va considerar que hi ha mercat per a tot tipus d'oferta, creu que s'ha de regular de manera «consistent i amb uns criteris coherents» per a tots els establiments.

La proposta no és, doncs, eliminar aquest tipus d'allotjament sinó regular-lo perquè pugui seguir cobrint la demanda d'un sector de turistes concret i que impedeixi que qualsevol pugui transformar un apartament particular en un allotjament de vacances perquè això «sí que ens faria mal».

Sofàs andorrans / Mentrestant, però, Andorra segueix sent present a les xarxes socials i webs que promouen aquestes alternatives turístiques. Per exemple, a la plataforma Airbnb es poden trobar 155 apartaments o habitacions però alguns d'ells són allotjaments o cases rurals que ja funcionen dins del règim turístic gestionats per empreses del país. En el cas de l'intercanvi de cases, al web Homeforhome o Intercambio de casa s'ofereixen onze habitatges i pel que fa al Couchsurfing, on se cedeix un sofà o un llit dins d'un apartament individual, hi ha 276 candidats del Principat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT