PUBLICITAT

Locals embargats i buits durant més d'un any

  • El propietaris se senten indefensos i exigeixen una llei més àgil, ja que els recents canvis introduïts són insuficients
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Els propietaris de béns immobles, units sota una associació de recent creació, han posat sobre la taula de les principals problemàtiques del sector el gran nombre de locals buits que hi ha actualment al país. N'hi ha molts que estan en desús perquè no es lloguen, sí. Però també n'hi ha molts que estan buits perquè no es poden posar en lloguer. El motiu, estan en procés d'embargament judicial. Un procés que es pot allargar més enllà d'un any, tal i com denuncia el president de l'Associació de Propietaris de Béns Immobles (APBI), Pasqual Gracia. «Es tracta de processos extremadament llargs. No beneficia a ningú: ni al propietari que té un local buit», i per tant deixa de rebre una quantia mensual, «ni a tota la gent que pugui estar interessada en llogar-lo». Paral·lelament, «els inquilins del costat es veuen perjudicats perquè el local es deteriora», i en conseqüència també la imatge de tota la zona, va lamentar Gracia.

D'altra banda, durant tot el temps que dura el procés judicial de l'embargament i possible desnonament (si és que l'empresari no ha marxat deixant una gran quantitat de deutes, cosa que també passa i que acaba assumint el propietari, va assegurar Gracia) el propietari no té dret a accedir al seu local. Aquí es genera un altre problema, ja que si l'antic inquilí ha deixat mercaderia emmagatzemada, si hi ha qualsevol incidència la responsabilitat civil recaurà sobre el propietari. «Imagina que peta una canonada de l'aigua, hi ha material d'electrònica i tot s'inunda», va plantejar el president de l'APBI. Com que l'empresari no respon perquè ha tancat el negoci, «qui es carrega amb les responsabilitats és el propietari». Un propietari que no ha pogut entrar ni a treure la mercaderia ni a comprovar que el desgast del local pogués donar peu a possibles avaries o d'altres incidències. En aquests casos, «no hi ha assegurança de l'inquilí, perquè ha marxat».

Canvis a la llei insuficients / Per intentar acabar amb la lentitud de tot el procés que envolta l'embargament d'un local després que el negoci hagi fet fallida, el Govern va introduir a principis d'any una modificació a la Llei d'arrendaments de finques urbanes. A partir d'una sèrie de criteris s'introduïa la possibilitat que el batlle acordés el retorn provisional de la possessió si quedava acreditat que el llogater havia abandonat l'immoble i no tenia intenció de retornar-hi.

Però es tracta d'uns canvis insuficients, al parer de l'associació. Les modificacions són «complexes», perquè «has de demostrar amb testimonis que hi ha hagut un període mínim sense activitat», va exposar Gràcia. Paral·lelament, «no és obligatori, és a criteri del Batlle, i a més a més és sota la responsabilitat del propietari». En d'altres paraules, va lamentar el president de l'APBI, «si tu recuperes el local abans i l'inquilí diu que allà hi havia les joies de la seva mare té dret a reclamar-t'ho. Hi ha situacions absurdes».

Per tot, des de l'associació reclamen una nova modificació legal sobre el procediment d'embargament. Consideren que cal adequar-la als usos, perquè «no és el mateix unes oficines, que un pis, que un local, que un comerç», i a partir d'aquí que tot «es pugui accelerar». Perquè és molt diferent el desnonament d'un negoci que està en fallida que el d'una família que no pot pagar el lloguer. «En el cas del negoci, com abans deixi de fer forat millor, també per als seus treballadors», va assegurar Gracia, afegint que «a vegades fins i tot el propietari accepta no rebre una indemnització per rescissió de contracte, sempre i quan li retornin el local el més aviat possible».

D'altra banda, reclamen que es doti de més recursos la Batllia, «perquè per l'impacte econòmic que suposa, al país li compensa sobradament tenir aquests immobles operant». En aquest sentit, les modificacions anunciades pel Govern la setmana passada, per desbloquejar l'execució de sentències i actes administratius pendents, podrien afavorir a l'alleugeriment d'aquesta problemàtica. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT