PUBLICITAT

Andorra obre l'entrada en vigor al Conveni d'Istambul del CoE

  • El tractat serà operatiu el proper 1 d'agost i farà objecte de seguiment per un grup d'experts
GLÒRIA GURDÓ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una dona víctima de maltractaments domèstics evita l'objectiu de la càmera fotogràfica en un intent per conservar el seu anonimat Foto: TONY LARA

Des del passat 22 d'abril, Andorra és el desè Estat del Consell d'Europa (CoE) que signa el Conveni de prevenció i lluita contra la violència de gènere i la violència domèstica, també conegut com el Conveni d'Istambul. La ratificació d'Andorra significa a més, tal com va assenyalar el secretari general del CoE, Thorbjorn Jagland, que el Conveni entri en vigor a partir del proper 1 d'agost a tots els països que el ratifiquin. En un comunicat emès ahir, Jagland celebra l'entrada en vigor del Conveni així com les mesures globals que n'emanaran de reforma judicial, de suport a les víctimes i de seguiment per tal d'eradicar la violència contra les dones. I és que si el CoE ha programat l'entrada en vigor per al proper 1 d'agost, és perquè els governs tinguin el temps suficient per prendre les mesures administratives necessàries a la seva implementació. El Conveni d'Istambul està ratificat per Albània, Alemanya, Andorra, Àustria, Bòsnia i Hercegovina, Itàlia, Montenegro, Portugal, Sèrbia, Espanya, Turquia i Dinamarca.

Normativa vinculant / A més a més, el Conveni d'Istambul és el primer conjunt de normes jurídicament vinculants per prevenir i combatre la violència contra les dones i la violència domèstica a Europa. Per això, obligarà els Estats a prevenir la violència, protegir les víctimes, perseguir perpetradors i coordinar mesures en el marc de polítiques integrals. Jagland va explicar ahir que «un dels seus punts forts és la d'establir un grup d'experts independent que avaluarà el grau d'implicació dels Estats membres per respectar les normes establertes». I es va felicitar de que «tan sols tres anys després de la seva obertura a la signatura a Istanbul, deu dels nostres Estats membres s'han compromès en un llarg viatge que té com a objectiu la plena aplicació del Conveni». De la mateixa manera, Jagland va fer una crida a tots els membres que «encara no ho han fet, perquè signin i ratifiquin aquest Conveni pioner que dóna als Estats l'oportunitat de trencar el silenci i els tabús al voltant de totes les formes de violència contra les dones». I va insistir en que «el Conveni d'Istambul s'està convertint en un referent a Europa i en altres llocs, perquè com a catàleg de mesures és el més complet del món». Jagland també va desitjar que «sota l'atenta mirada de la societat civil i dels parlaments nacionals, els Estats adherits facin tot el possible per millorar les vides d'innombrables dones i nenes que lamentablement pateixen violència de gènere, i els garanteixin que puguin gaudir del més fonamental de tots els drets humans: el dret a viure lliures de la por i la violència».

El compromís / Els governs que ratifiquen el Conveni d'Istambul es comprometen a posar en funcionament un servei d'assistència telefònica nacional perquè les dones o altres persones maltractades (també la gent gran o els infants) puguin obtenir la informació que necessitin. També hauran de preparar els agents de Policia que han d'atendre les víctimes i dotar-los de suficient autoritat per expulsar immediatament del domicili el maltractador o maltractadora.

El CoE recorda que no passa dia en què les dones siguin perseguides, violades, mutilades, forçades a casar-se, esterilitzades o abusades físicament i psicològicament. I assenyala que tota aquesta violència també té un cost financer per a les economies nacionals. La violència domèstica costa 70 milions d'euros a l'any a la societat danesa o 7.000 milions de lliures esterlines a les arques del Regne-Unit. Així, també conclou que «protegint les dones i lluitant contra aquesta lacra, no només salvem les seves vides sinó que també alleugerim el cost financer per a les nostres societats». 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT