PUBLICITAT

Els fills no neixen en cap de setmana

  • L'augment de parelles que opten per tècniques de reproducció assistida multiplica el nombre de bessons: 65 en cinc anys
C. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Dos bessons nounats. Foto: EFE / RAMON CASTRO

Si et poses de part i mires el calendari, tens moltes probabilitats que no sigui cap de setmana. Almenys així es desprèn de la memòria de l'àrea de Ginecologia i Obstetrícia del SAAS de l'any 2012. Divendres, dissabte i diumenge són els dies de menys activitat pel que a naixements es refereix: 62 parts van caure en divendres. 77 en dissabte i 64 en diumenge. En canvi, 103 en dimecres i fins a 148 en dimarts.

No, no és que els nadons també facin vacances els caps de setmana, sinó que es deu sobretot a l'elevat nombre de cesàries i parts programats que hi ha a l'Hospital de Meritxell. Sembla, amb les dades a la mà, que és el dimarts el dia preferit per les ginecòlogues andorranes per reservar quiròfan a l'hospital. Possiblement també pel mateix motiu, juny, juliol i agost (aquest darrer especialment), són els mesos amb menys naixements. El de més activitat al 2012 va ser el maig.

No és aquesta l'única dada curiosa de la memòria. En l'evolució de la tipologia de parts, sorprèn com ha crescut darrerament el nombre de bessons nounats. Fins a 65 el darrer lustre, quan en van néixer 38 els cinc anys anteriors. No és que la genètica s'hagi tornat boja (que també podria ser), sinó que és degut a l'augment de parelles que tenen fills mitjançant tècniques de reproducció assistida.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT