PUBLICITAT

Menys cesàries i més parts naturals a l'HNSM

  • Un de cada quatre parts a l'hospital prové d'una cesària programada
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un recent nascut dorm, a l'Hospital de Meritxell Foto: TONY LARA

L'hospital Nostra Senyora de Meritxell segueix presentant una xifra excessivament elevada pel que fa al nombre de cesàries practicades als seus quiròfans. El percentatge, segons les dades més recents incloses a la memòria del SAAS del 2012, arriba fins al 37,9%, xifra molt superior a les recomanacions de l'Organització Mundial de la Salut (OMS), la qual estableix com a màxim que les cesàries representin el 15% del total de parts. Amb tot, però, el 38% que van suposar les cesàries respecte als parts el 2012 (en xifres 248), representa una disminució de dos punts percentuals respecte a l'any anterior, i de fins a quatre punts respecte al 2010, any en què es va assolir el màxim històric: 41% del total de parts van acabar al quiròfan.

A l'altra cara de la moneda hi tenim els parts naturals. És a dir, sense intervenció quirúrgica ni anestèsies per alleugerir el dolor. Un concepte en auge a Europa, on cada vegada és defensa més el part respectat, seguint els desitjos de la mare. A Andorra encara queda molt per fer en aquest sentit, però les dades dels darrers anys demostren que els parts sense anestèsia estan augmentant. Al 2012 van ser 79 parts d'aquestes característiques (el 12% del total) un 58% més que l'any anterior i el doble que al 2009. S'ha passat de percentatges del 3% al 12% en pocs anys.

També baixa els darrers anys la utilització de tipologies d'anestèsia més aviat agressives, en què la mare perd contacte amb el recent nascut. Per exemple, les anestèsies generals durant un part van representar el 2012 l'1,38% (nou en total), quan al 2010 van ser el 2,19% del total. En paral·lel, cauen les intervencions amb anestèsia raquídia, és a dir, les que es posen a la mare quan hi ha una cesària programada. Han passat de ser el 29% del total al 26%. D'aquí se'n desprèn, però, una dada força negativa. Més d'un de cada quatre parts que hi ha a l'Hospital de Meritxell prové d'una cesària programada.

En paral·lel hi ha d'altres tipus d'anestèsies que cada vegada s'utilitzen menys, com la local, en què se sensibilitza només una part del cos, en aquest cas la vagina, per exemple en casos en què a la mare no se li pot aplicar l'anestèsia típica, la peridural. El 6,73% dels parts a Meritxell es van fer d'aquesta manera, pel 50% que es van fer amb peridural.

Menys parts / La població andorrana està caient en gran part perquè les famílies marxen del país al quedar-se sense feina. Però també influencia en la davallada el descens de naixements. Al 2012 van ser 654, 50 menys que al 2011, 80 menys que al 2010 i 100 menys que al 2009. En èpoques precrisi l'hospital assistia fins a 800 parts l'any.

Tornant al 212, d'aquests 654 parts, el 38% va ser per cesària, el 48% va ser autòcit (és a dir, vaginal) i el 13% distòcit (vaginal però amb suport instrumentat, com poden ser uns fórceps). D'altra banda, dels 654 nadons nascuts durant el 2012, només el 2,60% va anar a la incubadora. Els darrers anys aquesta xifra està baixant.

L'edat mitjana de la mare es va situar en els 32,2 anys, tot i que al 2012 hi va haver cinc parts de noies de menys de 19 anys, i tres de dones que superen els 45 anys d'edat.

Finalment, de la memòria també destaca que durant el 2012 es van realitzar set raspats a l'hospital, sempre referint-nos a avortaments no desitjats.

Hospitalitzacions més curtes / D'altra banda, i derivat en gran mesura de la situació d'ajustament pressupostari que està vivint el SAAS, s'està reduint la durada del temps que la mare passa a l'hospital. De mitjana s'hi va estar 3,51 dies al 2012, una xifra que està reduint-se des del 2009. Llavors la durada mitjana superava els 4 dies.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT