PUBLICITAT

El Govern controlarà per reglament el pressupost de les parapúbliques

  • Els privats avalats per l'Executiu també seran supervisats
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
L'entrada de l'edifici central de la CASS Foto: TONY LARA

El Reglament relatiu a l'establiment del programa de control pressupostari per a l'exercici 2014, dirigit a les entitats parapúbliques o de dret públic, les societats públiques participades per l'Administració general amb incidència sobre les finances públiques i les entitats privades que reben subvencions, préstecs, avals i altres ajuts a càrrec del pressupost general, que estiguin subjectes al control pressupostari, així com la modalitat i l'abast de control a la qual estiguin subjectes, entra en vigor avui després de ser publicat ahir al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra (BOPA).

El Reglament aprovat pel Govern la setmana passada, emana de la Llei general de finances públiques del 19 de desembre del 1996. I estableix quines són les entitats subjectes al control pressupostari durant l'exercici 2014, així com la modalitat i l'abast de control a la qual estan sotmeses. Des del punt de vista formal, el Reglament comprèn sis articles que contenen les disposicions referents a l'objecte, l'àmbit d'aplicació, el control financer, el control de la legalitat, el control d'oportunitat econòmica i el control pressupostari a les entitats no incloses en aquest Reglament. El decret que apareix al BOPA destaca que amb aquesta modificació s'incideix també en el fet que la Caixa Andorrana de Seguretat Social queda subjecta a aquest control pressupostari i, per tant, entra cada any dins de l'abast del programa de control pressupostari. Les entitats que queden subjectes al control pressupostari en la modalitat de control financer són la CASS, el Servei Andorrà d'Atenció Sanitària, el Servei de telecomunicacions d'Andorra, Forces Elèctriques d'Andorra, el Fòrum Nacional de la Joventut d'Andorra, Ràdio i Televisió d'Andorra, SA, Andorra Turisme, SAU i Andorra Desenvolupament i Inversió, SAU. Aquest tipus de control es limita a verificar que els actes i les operacions han estat aprovats pels òrgans competents, que estan suficientment documentats i acreditats i que s'han desenvolupat de conformitat amb les normes de dret privat aplicables.

D'altra banda, les entitats que queden subjectes al control pressupostari amb la modalitat de control de legalitat són la CASS, el SAAS, STA, FEDA i la Societat de Gestió Col·lectiva de Drets d'Autor i Drets Veïns. En aquest cas es regula la fiscalització prèvia de tots els actes, els documents i els expedients de l'exercici 2014.

Les entitats que queden sotmeses al control d'oportunitat econòmica són la CASS, el SAAS, STA, FEDA, FNJA, Ràdio i Televisió d'Andorra SA, Andorra Turisme i l'ADI. El control d'oportunitat econòmica s'efectua arran de la proposta de despesa.

les privades també es controlaran / Finalment, el text regula el control pressupostari a les entitats no incloses en aquest Reglament, és a dir, les entitats parapúbliques o de dret públic, les societats públiques participades per l'Administració general amb incidència sobre les finances públiques i les entitats privades que reben subvencions, préstecs, avals i altres ajuts a càrrec del pressupost general. Aquestes entitats poden quedar subjectes al control pressupostari en qualsevol moment de l'exercici en curs si la Intervenció General ho considera oportú.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT