PUBLICITAT

Les armes també viatgen per correu

  • Un equip de duaners entrevistat pel diari la Dépêche explica com revisen els paquets postals que provenen d'Andorra amb tota mena de mercaderia
  • Si sobretot controlen les cigarretes també troben articles més sorprenents
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La duana de les administracions francesa i andorrana, a la sortida del Pas de la Casa Foto: TONY LARA

Un excel·lent reportatge de Pierre Challier publicat a La Dépêche –el diari del sud-oest francès– el passat 18 d'abril, amagava alguna revelació sorprenent en quant al va i ve de mercaderies entre Andorra i el departament veí de l'Arieja. Per aconseguir la informació Challier va passar tot un dia amb els duaners afectats a la Unitat de Vigilància d'Ax-els-Termes, enviats per a l'ocasió a la localitat de Sant Joan de Verges al nord de Foix. La missió dels duaners era controlar els paquets que transiten pel despatx de La Poste de la localitat, abans de que es comencessin a triar per ser enviats als quatre punts de l'hexàgon, i més enllà.

Així, l'equip de duaners acostumat a vigilar la RN-20 coneguda també com la «ruta de les rosses» –referint-se a les cigarretes, és clar– per la que passa la major part del tabac de contraban procedent d'Andorra, escrutava en silenci «l'eix paral·lel» segons el programa de l'article 63 del Codi Duaner francès, que permet fer controls directes en negocis i en centres postals. El control del correu es fa en sales especialment condicionades per a la tasca. El dia en qüestió, 27 carros postals atapeïts de paquets hi feien cua.

Els paquets van anar de mà en mà abans de passar pels raigs X, perquè tampoc no hi passen tots . «No hi ha cap secret per aïllar un paquet sospitós ens fiem de la nostra experiència» van explicar els duaners. I van examinar, palpar i agitar cada paquet per avaluar-ne l'alçada el pes o el soroll. Després el monitor va revelar un espectacle curiós. Sabates, nines, kits americans de ràdio aficionat per al cotxe, però sobretot embotits, pernils envasats i salsitxes de frankfurt. «Ningú no pot imaginar la quantitat de menjar que es desplaça per correu». Els duaners però anaven a la caça de cigarretes, narcòtics, esteroides i anabòlics, i falsos medicaments.

Cigarretes i armes

A França, està prohibit enviar tabac per correu i a l'Arieja els duaners vigilen molt aquest tipus d'enviament per la proximitat d'Andorra i perquè el contraban per correu està augmentant constantment. A més, Internet també fomenta el trànsit de productes, més o menys perillosos, i una de les atribucions de la Duana és garantir la seguretat de les persones. Però el més sorprenent és que també hi ha qui envia armes per correu. La Unitat de Vigilància d'Ax-els-Termes recorda haver intervingut un rifle llarg del calibre 22 amb carregador i munició, i que els col·legues de Tolosa van trobar un rifle Kalashnikov i una pistola Glock el gener passat en un altre paquet.

Al migdia, els duaners van acabar d'inspeccionar 12 paquets dels quals onze contenien cigarretes, sota una llauna de guisat enviada als suburbis de París, sota els leggings i les faldilles d'un altre paquet i fins i tot sota un enviament de productes cosmètics per tenyir el cabell. Cigarretes, tabac d'embolicar, purets... La intervenció va sumar 38 cartrons i paquets per un total de 7,82 quilos i un valor de 2.131 euros. Els duaners van començar a omplir les circulars que envien als destinataris. «Els béns que es trobaven en el Colissimo número... controlat avui pels nostres serveis els us són restituïts, tret dels 400 grams de tabac manufacturat que decomissem en virtut de l'article 215».

Només a la regió del Migdia -Pirineus, el tabac pesa 1.100 milions d'euros en drets percebuts i ingressats a la Seguretat Social . I l'acumulació d'aquesta petita evasió fiscal pot representar grans fuites. «Aquí lluitem contra el tràfic de formigues, a la carretera, al tren o fins i tot a les muntanyes on acabem de veure petjades fresques dels contrabandistes de neu». Els duaners troben que el «folklore del contraban» no és gens divertit sobretot perquè coneixen els actors reals i els guanys de capital que genera. «Un cartró de cigarretes rosses val 22,50 euros al supermercat d'Andorra contra 85 euros a França. Són molts milions en joc, tant per a Hisenda com per als estancs».

Professionalisme

En quant al tràfic de cigarretes, els duaners diuen que s'ha professionalitzat com el tràfic de drogues. «Es fa amb mules perquè hi ha molt menys risc en el pla penal amb el contraban de tabac que amb el de marihuana». Un turisme intervingut a Ax n'és la prova. «El tanc de carburant va ser modificat per ocultar dotzenes de cartrons». Reconèixer el vehicle sospitós forma part de l'ofici confirma la Brigada de Frouzins als afores de Tolosa. La Brigada fa prop de 900 controls l'any, dia i nit, en els eixos de Narbona, Baiona i Andorra. Van molt equipats i és que «la gent es nega a parar, no necessàriament perquè estiguin fent contraban, sinó perquè estan conduint il·legalment, sense permís, sense assegurança o sota els efectes de l'alcohol». I cada vegada més gent, també té un comportament més agressiu, perquè entén que ja no hi ha fronteres i ignora que la missió de la duana també és controlar les mercaderies que circulen pel territori. Així, per prevenir la violència, els dispositius de control són visualment més forts. 


Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT