PUBLICITAT

La millor temporada en 7 anys

  • Grandvalira ven 1,6 milions de forfets i fa un rècord històric el 29 de desembre: 26.500 esquiadors
  • Els dos dominis sumen 2,3 milions de dies d'esquí, gràcies sobretot a l'augment d'anglesos i britànics
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Torreño i Tarré conversen, minuts abans de presentar el balanç de la temporada, ahir a l'Andorra Park Hotel Foto: TONY LARA

C'est fini. La temporada d'hivern 2013-2014 ha baixat la persiana. Una temporada que quan es recordi d'aquí a uns anys sonarà a neu a dojo (sobretot la primera part de l'hivern) i a confirmació de la recuperació econòmica dels mercats veïns. Dues conjuncions que han permès assolir alguns rècords durant l'hivern, tal i com va explicar ahir la directora general de Grandvalira-Nevasa, Núria Tarré. El domini ha venut 1.615.321 dies d'esquí durant els 145 dies en què ha estat obert. L'augment respecte a la temporada anterior és del 9%. I suposa «el millor resultat dels últims set anys», va exposar Tarré.

Bona culpa d'aquests resultats positius la té l'inici de la temporada, que va començar abans del previst i que va derivar en un pont de la Puríssima «boníssim». En resum, «la millor arrancada de temporada en 20 anys», va assegurar la directora general. I poc després, en arribar les festes de Nadal, van seguir les bones notícies. El 29 de desembre fins a 26.500 persones van esquiar a Grandvalira. Va ser el dia de més afluència de tota la història del domini. I el segon de la història no va tardar: l'endemà, 30 de desembre. A més a més, Tarré va voler destacar que el 56% dels dies de la temporada s'han superat els 10.000 esquiadors.

Des de Grandvalira van reconèixer que la neu i els 57 dies de nevades han estat els grans culpables d'haver clòs una temporada creixent en pràcticament tots els aspectes. S'ha arribat a gruixos de 6,84 centímetres, tot i que no s'han superat els nivells de la temporada passada. No ha nevat tant, però en part ha anat bé: la climatologia ha estat més benèvola i no s'ha hagut de tancar l'estació completament cap dia. Només s'han fet tancaments parcials sis dies en tot l'hivern.

Tarré, amb tot, va voler deixar clar que la neu no ho és tot i va destacar les apostes fetes des de l'estació. Apostes com la comunicació a mercats internacionals, i que han permès crescudes importants dels esquiadors francesos, concretament del 20%, i del mercat britànic, també gairebé del 20%. El rus, per la seva part, segueix creixent, un 7%, tot i que es frena la progressió viscuda els darrers anys. En paral·lel, l'espanyol, que els darrers anys ha estat «molt incert», sembla que comença a donar «senyals d'estabilització», fins i tot presentant lleugers augments, va assegurar Tarré. Actualment l'esquiador del país veí representa el 50,7% del total.

Després hi ha d'altres mercats en expansió que poc a poc es fan un lloc a la graella del domini. Com l'israelià o el polac, els mercats nòrdics (Dinamarca i Suècia), i el «sorprenent» augment de l'alemany, tot i no haver-hi fet comunicació directa.

D'altra banda, i també defensant la inversió de la temporada, Tarré va subratllar l'aposta pels serveis, per una banda, i pels esdeveniments, per l'altra.

En relació als serveis, va assegurar que el perfil del client s'està capgirant i «està disposat a tornar a gastar» en restauració o en monitors d'esquí, per exemple. En relació als esdeveniments, més que portar clients, el que permet és donar una imatge a nivell internacional que «a Grandvalira sempre hi passa alguna cosa».

Els clients posen un 8.41 de nota / És tot aquest cúmul d'elements el que ha permès que els clients posin de nota un 8.41 al domini, en una enquesta de satisfacció feta a vora 16.000 persones. És la nota més alta des que es fan aquestes enquestes, fa cinc anys.

La directora general encara va anar més enllà: va assegurar que els darrers estudis de notorietat dins la Península Ibèrica situen Grandvalira a nivells similars a l'estació de Baqueira Beret, la primera en aquest sentit.

2,3 milions de dies d'esquí / Els més d'1,6 milions de forfets venuts al domini de Grandvalira durant la temporada 2013-2014, sumats als 701.500 de Vallnord, permeten que s'hagi aconseguit superar la xifra dels 2,3 milions de forfets a tot el país. Són aproximadament 200.000 dies d'esquí més que la temporada passada. I s'ha de tenir en compte que l'any passat la Setmana Santa va caure a principis d'abril. Això si, la climatologia també va ser més adversa i es va haver de tancar la frontera francoandorrana durant tres caps de setmana.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT