PUBLICITAT

PS i SDP diuen que Govern i cònsols han «enterrat» el pla Riberaygua

  • L'oposició titlla l'acord de «declaració d'intencions» i critica que no s'hagi tingut en compte el Consell General
EL PEIRÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Els consellers de Comú socialdemòcrates en la roda de premsa realitzada ahir, i el president del grup mixt, Jaume Bartumeu. Foto: TONY LARA / ÀLEX LARA

El Partit Socialdemòcrata (PS) i Socialdemocràcia i Progrés (SDP) van coincidir ahir en criticar tant «la forma com el fons» de l’acord institucional entre els cònsols i el cap de Govern. Jaume Bartumeu, com a membre de SDP i president del grup mixt, el va titllar d’acord «escapçat» perquè «hi falta una institució essencial , el Consell General», el qual hi era en l’acord del 1992. Bartumeu va denunciar que se li vol deixar un «paper de figuració», en el qual se li atorga «una funció d’arbitratge en cas que el Govern i els comuns no es posin d’acord»; una funció que «jo no li se trobar».  

En una altra roda de premsa, els consellers de comú socialdemòcrates, a banda de compartir la denúncia de Bartumeu pel que fa al paper del Consell General, van afegir que «ha estat un document rubricat entre els cònsols, i nosaltres, que estem legitimats a les nostres parròquies, no hi hem pogut participar»; a més, van posar en dubte la creació de la Taula Nacional de Competències, que «no sabem ni com estarà regulada i que no és un òrgan legítim». Per tant, «es tracta d’una qüestió d’Estat en mans d’un òrgan no legitimat», i van «exigir» que les minories comunals també hi estiguin representades. 

Pel que fa al fons de l’acord, «buit de contingut i paper mullat», segons va afirmar el conseller de Sant Julià  Rossend Areny: «No hi ha hagut modificacions substancials i només s’han tocat aquells punts que no molesten ni fan mal a ningú». Tan els consellers de l’oposició comunal del PS com Bartumeu van qualificar l’acord de «declaració d’intencions», que, de fet, segons Bartumeu, «no és una altra cosa que un acord per disfressar l’enterrament de la proposta de Riberaygua, i que l’ha portat a la dimissió». Pel PS, «Martí ha perdut una oportunitat única amb totes les parròquies sota mateix color polític» i també van donar la proposta Riberaygua per morta.   

Pel que fa a la Llei de transferències, Bartumeu considera que no els hi correspon als cònsols i al cap de Govern «decidir no aplicar-la», i va dir que «és inadmissible», ja que «sinó es vol respectar, el que s’ha de fer és modificar-la». En aquest sentit, va tornar a parlar de «contraban legislatiu» per la intenció de fer entrar la modificació en la Llei del Pressupost del 2015. Per als consellers comunals del PS, a banda, la Llei de transferències no pot ser independent de la de competències i el fet que s’estigui fent així, «la congelació pot acabar afectant al serveis que es donen a la ciutadania».

L’únic conseller que va fer una referència positiva va ser el de Sant Julià, que va dir que «estic satisfet que la cònsol de la meva parròquia hagi alçat la veu i vagi en contra del monocolor». 

PROPOSTA RIBERAYGUA / Per SDP, la proposta de Riberaygua es tractava d’una «proposta valenta, tot i que no la compartíem», ja que «no sortia de la Constitució, però en força les costures». Bartumeu va considerar que a l’hora d’elaborar-la «es van inspirar en la situació del nostre veí del sud». Per altra banda, també va opinar que els comuns «forcen» els límits de la Constitució. El president del grup mixt va dir que «nosaltres tenim una posició més centrada», en la qual s’emfatitza en aquells serveis que se solapen o «no són coherents per a un Estat de 70.000 habitants», i va anunciar que en les properes setmanes presentaran la proposta que van començar quan van tenir a les mans el projecte Riberaygua, «una proposta de reordenació de l’àmbit competencial en situació d’acompliment de la Constitució»; tot i així,  vist el calendari i el paquet legislatiu «difícil de gestionar», no l’entrarien a tràmit fins a la propera legislatura.   

El PS també van dir que «tenim una proposta a la nevera» i van afegir que la de Riberaygua «no era descabellada». La seva, però,  «s’ajusta a les necessitats que té el país, analitzant quins serveis cobreixen els comuns i qui n’ha de tenir responsabilitat, evitant duplicitats».

 MATRIMONI HOMOSEXUAL / Pel que fa al  criteri del Govern sobre la proposició per legalitzar el matrimoni homosexual, presentada pel PS, Bartumeu va dir ahir que, «sense voler posar una falca entre el Govern i el grup parlamentari, sembla que no acaben d’anar alhora».  Bartumeu va reiterar que des del grup mixt i SDP «estem a favor de la regulació del matrimoni entre els persones del mateix sexe» tot i que «ens sap greu que el debat es vulgui patrimonialitzar amb el debat d’uns contra altres». Pel que fa la qüestió del nom, Bartumeu va dir que «ja està bé de voler acontentar opcions morals episcopals» i «no estem d’acord en què se li canviï el nom».  

Finalment, el president del grup mixt i membre de SDP va dir en referència a les declaracions del conseller Gerard Barcia, i les afinitats que es podrien establir amb DA de cara a les properes eleccions, que «el Govern està fent la nostra política» pel que fa als acords amb Europa i l’IRPF, i per tant, «no se’ns pot demanar que critiquem la nostra política»; així doncs, «no és que coincidim amb DA, sinó que DA ha hagut d’adaptar-se al nostre programa». H


Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT