PUBLICITAT

La manca de places a la residència del Cedre preocupa a l'oposició

  • Gili denúncia que «és un escàndol» que l'Hospital no tingui aparell de ressonància
L. F. M.
ANDORRA LA VELLA

La ministra de Salut i Benestar, Cristina Rodríguez, va informar ahir en resposta a les demandes de les conselleres de la oposició del PS i el grup mixt (SDP), Rosa Gili i Sílvia Bonet, que el Centre Sociosanitari el Cedre té una capacitat per a 150 places, les quals «actualment estan pràctiament al 100% cobertes», amb 117 usuaris permanents i 25 del centre de dia. La ministra també va informar que hi ha una llista d’espera de tres persones. 

Les conselleres van criticar que malgrat ser molt recent la fusió entre el Cedre i el Solà d’Enclar ja hi hagi llista d’espera, com també van afegir que les dades «no són coherents», ja que manquen usuaris per arribar a les 150 places. 

Per la seva banda, la ministra va dir que «una llista d’espera de tres persones no la valorem com a greu i l’important és que estiguin ben ateses», i va afegir que cal «potenciar l’atenció al domicili», un punt que va posar en dubte la consellera del PS, Mariona Gonzélez, «vistes les retallades que s’estan produint a la seguretat social». 

Rodríguez va dir que «no tenim previst obrir més llits» però que es podria fer, tot i que llavors també caldrien més recursos. Si que es preveu, però, «una reordenació a la quarta planta, que és la part de dia», i va explicar que per reforçar la part assistencial i d’infermeria, a banda de la contractació d’un metge internista, s’han derivat tres persones del SAAS al Cedre.   

Per altra banda, Bonet també va posar en dubte la decisió de traslladar al SAAS els dos directors (El Cedre i l’antic Solà d’Enclar) i va assegurar que «perdem talent» ja que són persones que coneixien bé el centre i els pacients. Rodríguez va assegurar ahir que tant l’antiga directora del Solà d’Enclar com el director del Cedre «van pactar de mutu acord la nova ubicació». 

APARELL DE RESSONÀNCIA / Rosa Gili també es va mostrar preocupada ahir pel fet que l’Hospital no disposi d’un aparell de ressonància magnètica i va dir que «és un escàndol que no el tinguem». La ministra, però, va justificar que amb els aparells que tenen els centres privats del país està coberta la demanda i ho cobreix la CASS. Gili, però, va denunciar que no es poden fer ressonàncies ni els festius ni els caps de setmana, i «en casos d’urgència s’ha d’acabar fent un TAC perquè no es té l’equip necessari». En aquest punt va ser quan va intervenir la consellera de DA, Olga Adellach, que va titllar el PS «d’alarmista», i Gili, sorpresa per «aquesta bilis que no entenc», li va respondre que «quan se’ls hi parla d’un tema que no els hi agrada ho titllen d’alarmisme».  

300.000 EUROS PER L’ACREDITACIÓ / La ministra de Salut també va haver de justificar ahir davant del Consell la contractació de l’empresa consultora internacional Arthur D. Little per un import de 300.000 euros per fer una avaluació del Centre Hospitalari. Rodríguez va parlar de la necessitat d’«ordenar i millorar els processos no assistencials» del SAAS amb l’objectiu d’assolir l’acreditació de qualitat per a l’Hospital de Meritxell, una acreditació que la ministra espera obtenir al llarg del primer semestre de l’any que ve. 


Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT