PUBLICITAT

La regla d'or obliga a presentar els pressupostos a quatre anys vista

  • DA vol que el Govern i els comuns planifiquin les inversions i que el Tribunal de Comptes les controli
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El conseller demòcrata, Martí Salvans, al Consell General. Foto: ÀLEX LARA

La proposició de llei de sostenibilitat financera i d'estabilitat pressupostària, més coneguda com la regla d'or, que prepara el grup parlamentari de DA preveu que tant el Govern com els comuns presentin a l'inici de la legislatura o mandat una planificació pressupostària a quatre anys vista en què hi consti una previsió dels ingressos i de les despeses. Aquesta planificació general inclouria els pressupostos anuals i serà revisada cada any. Això obligaria a planificar qualsevol tipus de gran inversió que es volgués fer des de qualsevol administració, segons van informar diverses fonts consultades per l'ANA.

El grup parlamentari de Demòcrates per Andorra (DA) va presentar dilluns de la setmana passada als cònsols de les set parròquies l'esborrany de proposició de llei de sostenibilitat financera i d'estabilitat pressupostària, coneguda com a Regla d'or, i que pretén limitar el sostre d'endeutament, del dèficit, la despesa pública i la pressió fiscal de totes les administracions i entitats públiques i parapúbliques.

Un dels aspectes que destaca és que tant el Govern com els comuns hauran de presentar al Tribunal de Comptes una planificació pressupostària general a quatre anys vista, des de l'inici de la legislatura o mandat. En aquesta planificació s'hi han d'encabir les principals partides de despeses i d'ingressos, i s'hi emmarcaran els pressupostos anuals. Així, el Tribunal de Comptes haurà d'emetre un informe que serà vinculant i que anualment anirà revisant si es compleixen els objectius. Així, el paper del Tribunal de Comptes agafa més rellevància, ja que fins i tot podria inhabilitar dirigents polítics si fan abusos o males praxis, segons les fonts consultades.

SOSTRE D'ENDEUTAMENT/ Pel que fa al sostre d'endeutament, els comuns seguiran regint-se pel topall del 200% de la mitjana dels ingressos rebuts en els darrers tres anys; mentre que el Govern podrà endeutar-se fins al 300% de la mitjana dels ingressos rebuts en els darrers tres anys. La suma d'uns i altres donaria la xifra d'endeutament global per a tot l'estat que en cap cas podria superar el 50% del PIB, tal com ja havia anunciat el conseller general demòcrata, Daniel Armengol, en la seva intervenció durant el debat a la totalitat del darrer pressupost. Amb l'endeutament actual entre el Govern i comuns, més de mil milions d'euros, la xifra ja supera el 40% del PIB. Quant a la pressió fiscal, també queda limitada en el text que prepara DA, i que preveu que no pugui superar el 25% del PIB. D'aquesta manera, els impostos tindran un marge de modificació limitat.

QÜESTIONS PENDENTS/ Alguns comuns van manifestar la seva satisfacció per l'objectiu d'aquesta proposició de llei. En general, la intenció de posar una limitació a l'endeutament global de l'Estat ha estat ben rebuda. No obstant, pel que fa al contingut més concret, els cònsols van trobar algunes inconcrecions o mancances que van manifestar als consellers, i per això el text s'està tornant a revisar i s'hi faran algunes modificacions. Entre les qüestions a acabar de determinar, hi ha saber com afectaria que la limitació general d'endeutament de l'Estat se superés per a les administracions que haguessin complert amb els seu topall. És a dir, per exemple, si els comuns no superen el 200% dels seus ingressos, però amb l'endeutament del Govern i les parapúbliques se supera el topall del 50% del PIB. El grup demòcrata també ha d'acabar de definir les sancions que es preveuran per a les administracions que no compleixin amb la llei, i si aquestes afectaran també els responsables polítics, que era la intenció inicial, i en quina mesura.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT