PUBLICITAT

Una llei de seguretat pública acabarà amb la legislació «arcaica»

  • El Govern també regularà la videovigilància i la presa d'empremtes dactilars
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Foto:

El ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, va anunciar ahir en el marc de la diada de la Policia que estan treballant en l'avantprojecte d'una llei de seguretat pública. L'objectiu és actualitzar unes normes que en alguns casos parteixen de decrets dels veguers. Es tracta d'acabar, per tant, amb una legislació «molt antiga, arcaica, poc adaptada i poc dissuasiva», segons va definir Espot.

El ministre va reconèixer que, tenint en compte el poc temps de queda de legislatura, serà complicat que el text estigui enllestit abans d'acabar-la, tot i que intentaran «deixar-ho el més ben preparat possible per als que ens succeeixin». El que ha de permetre la nova llei és refondre tots els decrets relacionats amb l'ordre públic i la seguretat, actualitzar-los, així com «regular tot allò que no ho està».

D'altra banda, i sense abandonar el marc legislatiu, Espot també va informar durant el seu discurs que treballen en d'altres projectes de llei amb l'objectiu de dotar la Policia de mitjans per fer front a noves formes de delinqüència, que a més són cada vegada més «transnacionals». A tall d'exemple, el ministre va parlar de regular la videovigilància o la presa a presa d'empremtes dactilars.

En un altre ordre de coses, tant Espot com el cap de Govern, Toni Martí, i també el propi director de la Policia, Jordi Moreno, van celebrar ahir que s'hagin acabat –al seu parer– les discrepàncies i l'ambient enrarit en el sí del cos, arran de la reforma dels complements de jubilació. Segons Espot, «els darrers mesos l'ambient del cos s'ha anat pacificant». Va assegurar que en alguns moments «les reivindicacions han estat una mica excessives» i va lloar el Govern, perquè «s'ha mantingut ferm».

En la mateixa línia es va posicionar Martí. Va reconèixer que en les anteriors diades va tenir «paraules dures» i es van produir moments tensos. Però en l'actualitat, «celebro que ja no hi hagi malentesos entre nosaltres». Finalment, Moreno va assegurar que ara el diàleg entre les parts és més fluid, hi ha més reunions, i també hi ha més ganes de treballar i de fer coses.

D'altra banda, Moreno també va voler destacar aspectes més empírics i relacionats amb les actuacions del cos el darrer any. Per exemple, la «important» disminució dels accidents de circulació amb víctimes mortals o ferits, així com la davallada de casos de violència domèstica, la integritat física i moral i la inviolabilitat del domicili.

UNIFORMES I MÉS MATERIAL / Amb tot, i per intentar mantenir aquesta «tranquil·litat que es respira al país», segons va definir Martí, abans d'acabar l'any es durà a terme una renovació del parc mòbil i dels uniformes del cos. En paral·lel, «el Govern té la intenció de cobrir totes les vacants que hi puguin haver» relacionades sobretot amb les jubilacions, va informar Espot. En aquest sentit, ahir se'n van homenatjar quatre, entre elles la de l'expresident del SIPA relacionat amb un conflicte d'interessos per l'adjudicació d'unes armilles, Xavier Surana.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT