PUBLICITAT

103 milions d'inversió per garantir aigua sanejada al 98% de la població

  • El Govern dóna per finalitzat el pla de sanejament, amb capacitat per abastar 166.000 persones
  • Queda només el poble de Prats i una part de Santa Coloma, però són obres que han de fer els comuns
CLARA GARNICA
CANILLO

Periodic
Alcobé i Camp passegen pel col·lector d'Envalira acompanyats de tècnics del Govern, ahir Foto TONY LARA

El ministre de Turisme i Medi Ambient, Francesc Camp, acompanyat pel seu homòleg a la cartera d'Economia i Territori, Jordi Alcobé, van escenificar ahir amb una passejada pel col·lector general d'Envalira la finalització del pla de sanejament de les aigües d'Andorra, impulsat l'any 1996 i que té com a objectiu protegir els rius, els ecosistemes i les conques transfrontereres. Des de llavors els diversos governs que han anat passant per l'edifici administratiu han invertit un total de 103 milions d'euros. Una xifra que permet assegurar l'abastiment d'aigua potable i sanejada al 98% de la població del país.

D'aquesta manera, es completa una xarxa de col·lectors de tractament d'aigües residuals de 43 quilòmetres, repartits en quatre sistemes de sanejament: l'Arieja, Nord Occidental, Nord Oriental i Sud. Des del 1995 «hem multiplicat per 40 la capacitat de tractament d'aigua», el que representa poder garantir el subministrament a una població de 166.000 habitants, va explicar Camp. És a dir, en principi, no caldrà fer inversió important en aquesta matèria almenys fins que no s'arribi a aquesta xifra poblacional.

En paral·lel, l'ampliació dels col·lectors i depuradores ha permès millorar substancialment la qualitat dels rius del país. El 1995 el 38% tenien una aigua excel·lent o bona. En l'actualitat ha pujat fins al 70%. A més, fa 19 anys hi havia un 30% de rius amb qualitat dolenta, mentre que ara no n'hi ha cap amb aquesta catalogació.

Pel que fa al tram que Alcobé i Camp van visitar ahir, s'ha enllestit aquesta primavera i ha costat 900.000 euros, segons va explicar el ministre d'Economia i Territori, el que ha permès un estalvi de 100.000 euros tenint en compte que els treballs estaven pressupostats en un milió. Alcobé va definir aquesta obra com «modèlica» perquè «s'integra a l'entorn i té un impacte mínim». De fet, ahir tant ministres com tècnics de Govern i periodistes hi caminaven per sobre sense que visualment es notés cap diferència amb els voltants ni amb la lleva del riu. El col·lector té una distància de tres quilòmetres i uneix les Bordes d'Envalira amb el poble de Soldeu.

FALTA prats i santa coloma / La finalització del pla de sanejament permet garantir aigua en perfectes condicions al 98% de la població. Pel que fa al 2% restant, afecten el poble de Prats i una zona de Santa Coloma, on encara es produeixen alguns «abocaments puntuals», va informar Camp. Però és competència comunal. Tal i com va recordar el ministre, a banda dels col·lectors generals el país disposa de col·lectors secundaris, que depenen de les corporacions locals. L'any passat es va signar un conveni entre el Govern i els cònsols, pel qual aquests segons es comprometien a tenir «uns col·lectors secundaris òptims abans del 2020», va informar el ministre de Medi Ambient. En aquest sentit, el ministeri ultima un informe que determinarà exactament quines són les àrees on cal actuar i quins són els costos de cada punt.

Finalment, el ministre també va parlar sobre l'abocament, la setmana passada, d'aigües residuals al riu Valira al seu pas per Santa Coloma. Va informar que el «70% de l'aigua que hi passa és neta», mentre que el 30% restant és aigua residual que ve de les diferents construccions que hi ha a l'entorn del rec. Per tot, va assegurar que aquest abocament «no és greu» i que en qualsevol cas, és el comú qui s'ha d'encarregar que això no torni a passar.

Setmana del medi ambient / La visita al col·lector s'emmarca en els diversos actes per celebrar la setmana del medi ambient. S'han organitzat tallers per a infants (al centre comercial illa Carlemany), el Fòrum de les Escoles Verdes d'Andorra i una sessió de cinema amb la pel·licula Tierra Prometida.

En paral·lel, demà s'inaugura la botiga de les associacions Carisma i Agentas, les quals han arribat a un acord amb el ministeri per poder-se quedar amb objectes de les deixalleries comunals. Es tractarà, per tant, d'una botiga de segona mà amb objectes rehabilitats.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT