PUBLICITAT

Finances té pressa: ¿eleccions generals anticipades?

  • El ministeri vol lliurar el projecte de pressupost al Consell General com a màxim el 30 de setembre
JOAN RAMON BAIGES
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El primer dels tres fulls de la carta del Ministeri de Finances Foto: EL PERIÒDIC

El Ministeri de Finances ha comunicat per carta a tots els departaments del Govern, entitats parapúbliques i societats públiques que s'afanyin en elaborar el seu propi pressupost perquè aquest any l'Executiu té l'intenció de presentar el projecte de pressupost de l'Estat, «com a molt tard el 30 de setembre», segons s'exposa en el document al que ha tingut accés EL PERIÒDIC.

Aquest és el paquet més sucós de tota la carta, ja que expressa una intenció d'avançar en el calendari pressupostari de manera important, i encara que l'explicació oficial serà que l'Executiu sempre s'ha manifestat favorable a evitar la demora del pressupost –com havia passat en altres legislatures–, hi ha qui ho interpreta de forma molt clara com la voluntat d'aplanar el camí per poder dissoldre el Consell General i convocar abans d'hora les eleccions generals. De fet, amb el pressupost aprovat res impediria Martí de convocar els electors en una maniobra que donaria avantatge DA, molt més preparat per a la contesa, i dificultaria l'elaboració de les llistes a d'altres partits, especialment a Liberals d'Andorra, que més nosa fa als Demòcrates per por a perdre votants per la dreta.

En la carta, signada per Cinca l'11 de juny, s'explica que «amb motiu de l'aprovació per part del Govern, en la sessió de 4 de juny del 2014, del calendari i els criteris per elaborar el projecte de pressupost per a l'exercici 2015, em plau informar-vos dels aspectes següents...». El ministre de Finances remarca que el Govern vol donar continuïtat a l'objectiu fixat de fer realitat l'equilibri pressupostari a mitjà termini, i subratlla que «es considera fonamental la ràpida elaboració del projecte de pressupost per a l'exercici 2015. En aquest sentit, el Govern ha establert el lliurament del projecte de llei al Consell General, com a molt tard, el 30 de setembre.

El pressupost d'aquest any va ser lliurat el 28 d'octubre –i aprovat el 23 de gener– i el del primer any de mandat de Toni Martí va entrar a tràmit el 16 d'octubre. Si és compleix el calendari fixat per a l'exercici vinent suposarà una fita en la vida parlamentària d'aquest país.

implicació / Per aconseguir aquest objectiu el Govern sol·licita la implicació i dedicació «de tots els actors encarregats de gestionar els cabdals públics», i per tant reclama escurçar els terminis per rebre les diferents previsions pressupostàries el 14 de juliol màxim.

Finances dóna una sèrie d'instruccions a tots els departament i parapúbliques per elaborar els seus compres. Així, en principi s'ha de calcular un IPC del 0%, i es prohibeix cap nova contractació –tampoc externa.

El Govern, a més, demana austeritat. Més encara, redueix el capítol de transferències corrents en un 2,5% i tots els números d'han d'ajustar segons aquesta percentatge: «Aquest fet implica seguir amb l'exercici d'anàlisi de la despesa i dels compromisos contrets adequant la despesa a les restriccions pressupostàries que imposa la situació financera actual», diu el document.

El Govern rebutja maquillatges financers, i per això avisa que no es pot compensar la reducció del 2,5% amb «taxes i altres ingressos» o «ingressos patrimonials».

Encara que no s'hi mencionen els comuns –es parla d'entitats–, s'explica que les transferències de capital s'hauran de destinar a despeses d'inversió real, «per tant, s'hauran d'abstenir de proposar despesa de nova creació». Evidentment la reducció del 2,5% és també per als comuns.

Finalment, s'exposa que la data límit per presentar els avantprojectes de pressupost és el 14 de juliol.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT