PUBLICITAT

El Govern vol recuperar part dels diners de la loteria jugada fins ara

  • Els operadors estrangers mostren la voluntat de formalitzar convenis per regular la venda de les loteries
JOAN RAMON BAIGES
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Uns clients compren loteria espanyola en un punt de venda d'Escaldes-Engordany Foto: ÀLEX LARA

La Llei del joc que el ministre Antoni Riberaygua es va entestar en tirar endavant i que va deixar com a legat després de la seva renúncia al ministeri comença a veure els seus fruits. Un dels pilars bàsics d'aquest text (a banda del tan comentat casino) és aconseguir que els operadors que venen loteria a Andorra aportin una part dels seus ingressos a les arques de l'Estat, com passa a tots els països civilitzats.

Riberaygua va deixar una part de la feina, com són aquestes negociacions, que ara ha encarrilat el seu sempre home de confiança, Xavier Bardina, director de l'Oficina del Joc. Mentre alguns escampen dubtes, Bardina ha aconseguit de moment un avenç important, com és que les quatre societats de jocs estrangers formalitzin la voluntat d'establir convenis amb Andorra, és a dir, que estan disposades a negociar la cessió d'un percentatge dels beneficis que, tal com estableix el projecte de llei del joc, no podrà ser menor del 15% sobre la quantitat venuda.

Sense tributar / Es tracta de les loteries estrangeres que funcionen de forma al·legal (segons la definició política oficial) i que per tant no tributen, però el director de l'Oficina del joc va més enllà i pensa posar sobre la taula el que es podria anomenar factor corrector històric, segons ha pogut saber aquest rotatiu, que es basarà en un factor qualitatiu i quantitatiu, però l'Executiu ha fet una estimació del volum que pot suposar. Es tracta de recuperar part dels diners que s'han jugat durant tots aquests anys en què el joc ha estat per regular, i aquest objectiu afecta especialment a la Sociedad Estatal de Loterías y Apuestas del Estad0 (Selae), que té diferents modalitats que són les més implantades a Andorra i que generen més moviment de diners (Primitiva, Bonoloto, la Grossa, Loteria Nacional, ...). En aquest teòric rànquing serien les butlletes de l'ONCE les segones amb més popularitat, mentre que les loteries catalanes i les franceses tenen una presència testimonial.

Ahir el Govern, a través d'un comunicat, va informar que l'Oficina del joc «ha rebut les cartes d'intencions dels quatre organismes estrangers de loteries i apostes per formalitzar un conveni amb l'Administració andorrana per regularitzar la venda dels seus productes al Principat. La darrera de les notificacions rebudes correspon a l'espanyola Sociedad Estatal de Loterías i Apuestas del Estado, SA (SELAE) que se suma a les de la Française des Jeux, Organización Nacional de Ciegos Españoles (ONCE) i Loteries de Catalunya, totes elles adreçades en els darrers dos mesos».

Aquesta declaració de bona voluntat és important perquè, tal com es remarca en el comunicat, en les cartes d'intencions, «els operadors manifesten la voluntat d'esdevenir operadors de joc i, per tant, obtenir la corresponent llicència i adaptar-se a les disposicions de la futura llei.

El conveni, que haurien de tancar amb el futur Consell Regulador Andorrà del joc (CRAJ) permetria a l'Estat percebre una part dels ingressos que genera la venda de loteries a Andorra».

Hi ha temps. La Llei del joc s'haurà d'aprovar a finals d'any si es compleixen els terminis.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT