PUBLICITAT

Ronda de reunions amb empresaris per l'acostament amb la UE

  • Saboya vol conèixer la seva posició i el seu grau de preparació
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Saboya conversa amb von Liechtenstein durant l'acte d'ahir Foto: ANA / G.L.T.

El ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, iniciarà en breu contactes amb la Cambra de Comerç, Indústria i Serveis, l'Empresa Familiar i altres sectors econòmics per tal de conèixer la seva posició en el marc del procés d'apropament a la Unió Europea (UE) i el seu grau de preparació. Així ho va donar a conèixer ahir a la tarda l'ambaixadora d'Andorra davant de la UE, Eva Descàrrega, en l'obertura d'un acte organitzat pel ministeri per tal de conèixer els exemples d'integració econòmica regional de Liechtenstein i Nova Zelanda. Precisament en el marc d'aquestes conferències, el príncep Nikolaus von Liechtenstein, cap negociador de Liechtenstein per a l'Acord de l'Espai Econòmic Europeu i actual ambaixador no resident a la Santa Seu, va assegurar que és possible «fer valer les especificitats de països petits davant la Unió Europea».

Descàrrega ho va explicar en el marc de la conferència Andorra i Unió Europea: altres exemples d'integració econòmica regional (Liechtenstein i Nova Zelanda). L'acte ca comptar amb la participació del príncep Nikolaus von Liechtenstein, cap negociador de Liechtenstein per l'Acord de l'Espai Econòmic Europeu i actual ambaixador no resident a la Santa Seu, així com amb l'ambaixador de Nova Zelanda davant la Unió Europea, Vangelis Vitalis, informa l'ANA.

Liechtenstein / El príncep de Liechtenstein va explicar el cas del seu país, que els darrers anys ja ha dut a terme un procés d'apropament a la UE. Va assegurat que, «malgrat les dificultats, la Unió Europea està sempre oberta, i si es poden explicar els problemes d'una manera objectiva, es poden trobar solucions». Es va referir així a les «especificitats» dels petits països, i a la possibilitat que la UE les respecti. En aquest sentit, va afegir que «convèncer-los perquè ens donin certs avantatges no sempre és fàcil, però funciona». «Nosaltres hem trobat solucions i la nostra experiència general és molt positiva, i l'economia ho ha aprofitat», va assenyalar.

Per la seva band Vitalis va comparar el procés que viu Andorra amb el que va viure Nova Zelanda a principis dels anys 90, quan partia d'unes relacions comercials gairebé exclusives amb el Regne Unit i va haver d'integrar-se econòmicament amb la resta de països d'Oceania i del Pacífic. Vitalis va remarcar que cal trobar «el rol dels petits països al món», i va insistir que un procés com aquest «no es pot fer de forma immediata».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT