PUBLICITAT

El Ministeri de Medi Ambient presumeix de qualitat de l'aire

  • La conversió de Carlemany per a vianants ha permès reduir un 20% la contaminació de la zona
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Camp a l'estació de l'estació del Prat Gran d'Escaldes, ahir. Foto: TONY LARA

Deu anys ja fa que el Govern controla la qualitat de l'aire del país mitjançant xarxes automàtiques de vigilància (dues de fixes, al poliesportiu del Prat Gran i a Engolasters; i dues de mòbils). Ahir, per celebrar-ho, el ministre de Turisme i Medi Ambient, Francesc Camp, acompanyat pel director d'aquest darrer departament, Marc Rossell, van fer una visita a l'estació escaldenca ubicada al Prat Gran. Una visita que va servir perquè Camp exposés durant una bona estona totes les qualitats positives que té l'aire del país. El Principat està «per sota del límit europeu marcat de contaminació», va destacar, a banda de què en el 95% del temps del 2013, l'aire va tenir «una qualitat excel·lent o molt bona».

A la visita a l'estació fixa hi van assistir també els dos cònsols escaldencs, ja que s'ha aprovat la renovació del conveni de l'estació fixa per deu anys més. Trini Marín va informar que des de la seva parròquia també s'està millorant en qualitat mediambiental, sobretot després de la conversió de l'avinguda Carlemany en una zona per a vianants, fa un any. «Hem aconseguit reduir un 20% l'emissió de gasos a l'atmosfera» en aquella zona, va destacar la cònsol.

D'altres aspectes que han contribuït a aquesta progressiva millora de la qualitat de l'aire a tot el país (l'última alerta a la població va ser l'estiu del 2006, i degut a una forta onada de calor), són la inauguració d'infraestructures viàries com els túnels del Pont Pla i de les Dos Valires, o la implementació de plans d'ajudes a la població com l'Engega o el Renova. Amb tot, encara hi ha algunes zones viàries conflictives pel que fa a l'emissió de gasos, com són els accessos als nuclis urbans des de les carreteres, va explicar el ministre, sobretot «a les parts baixes del país».

Precisament el trànsit, juntament amb la calefacció, són les principals fonts contaminants del país, va informar Camp.

Finalment, i pel que fa als períodes amb més concentració de gasos que malmeten l'aire, Camp va explicar que es donen durant l'hivern (la meteorologia afavoreix el fenomen d'inversió tèrmica que impedeix la dispersió dels contaminants), i en dies feiners. «La quantitat de contaminants a l'atmosfera segueix un ritme quotidià amb dues puntes al matí i al vespre que coincideixen amb els desplaçaments relacionats horaris escolars i laborals», va concloure el ministre.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT