PUBLICITAT

L'AESE garanteix beneficis a qui entri a la societat de les minicentrals

  • Les mútues arriben a un acord amb el Govern i FEDA per publicar el marc legislatiu al setembre
  • L'entitat instal·la el primer aerogenerador, que abasta una llar, i n'adquirirà vint més aquest any
CLARA GARNICA
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Periodic
Vehicles passen per la recta de la Margineda, amb l'aerogenerador com a nou element del paisatge visual urbà. Foto: TONY LARA

Feia temps que no se'ls sentia, però quan han tornat, ho han fet amb força. L'Associació d'Entitats del Sector Energètic (AESE), fa anys que publicita un projecte de vuit minicentrals hidràuliques, amb una inversió de vora els 100 milions d'euros. Fins ara el marc legal els impedia qualsevol avanç (el monopoli el té FEDA), ni tampoc semblava que el Govern tingués pressa en desenvolupar una legislació al respecte. En les darreres setmanes, però, la cosa s'ha activat. L'AESE ja ha convençut el Govern i la pròpia FEDA perquè desenvolupin el decret que reguli la producció i venda d'energia fins a 500 kW. Entrarà en vigor aquest setembre i, entre d'altres aspectes, establirà «un període de rendiment garantit» per als accionistes que entrin a formar part de la societat.

El portaveu de l'AESE, Joan Carles Grau, va assegurar ahir que tant bon punt el decret surti publicat al BOPA iniciaran el projecte de les minicentrals, de manera que ja es pugui començar amb les obres (les primeres serien les d'Aubinyà i Arcalís) «a finals d'aquest mateix any».

El mateix decret establirà quin serà el marge de beneficis «garantit» dels accionistes de la societat durant un període de temps que també establirà el marc jurídic. Els beneficis podrien arribar a ser del 15%. «Serà com comprar un bo al banc», va assegurar Grau. Hi haurà, en qualsevol cas, «un mínim i un màxim a l'hora d'adquirir» participacions, i estarà obert tant a empreses com a ciutadans.

Pel que fa a la societat, en principi es contempla una de sola per les vuit minicentrals. Serà «100% privada, nosaltres tindrem el 50% i la resta serà finançada amb subscripció pública». Aquesta societat comprarà l'energia produïda per les minicentrals, que podria arribar a ser d'entre el 8 el 10% del total de la que es consumeix al país, un cop estiguin les vuit finalitzades (el projecte és a sis o set anys vista).

Un Aerogenerador a la margineda / Quan a l'inici comentàvem que l'AESE havia tornat amb força, ens referíem a que ahir, a més d'explicar que les minicentrals ja estan més aprop, van anunciar dos projectes més, que en aquest cas ja estan en marxa. Des d'aquest dilluns, un aerogenerador (que vindria a ser com un molí de vent però més petit), s'afegeix al paisatge urbà de la recta de la Margineda. Genera una potència de 5 kW, el que representa el consum d'un habitatge, tot i que l'energia va a parar directament a la xarxa. El de la Margineda és una prova pilot per calcular-ne el seu rendiment i també per veure quina reacció té la població en relació a l'impacte ambiental que representa.

Si no hi ha queixes destacades al respecte, la idea és crear una xarxa d'aerogeneradors per a diversos punts estratègics i ventosos del país. De moment aquest any se'n vol instal·lar una vintena per Sant Julià, Ordino i la Massana. Cada aerogenerador té un cost d'11.000 euros (que assumeixen en la seva totalitat les mútues) i s'amortitza a deu anys vista.

Finalment, el tercer projecte de l'AESE és la instal·lació de comptadors intel·ligents a tota la seva xarxa de clients. Substituiran els actuals i poden oferir prestacions com la lectura del consum a distància, la facturació real sense estimacions, la possibilitat de controlar-ne la seva gestió amb control remot, online, o la detecció immediata d'incidències, entre d'altres. Un centenar de clients ja tenen el nou comptador i s'espera arribar als 500 a finals d'aquest any.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT