PUBLICITAT

L'Acoda insta el sector hoteler a sumar-se al pla Renova

  • En poc menys de dos mesos el Govern ha atorgat 850.000 euros per a 37 sol·licituds
L. F. M.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un treballador realitza feines de rehabilitació d'una façana. Foto: TONY LARA

El Pla Renova d'ajuts a la rehabilitació d'habitatges per a la millora del parc immobiliari, la potenciació de l'eficiència energètica dels edificis i de l'ús de les energies renovables, que el Govern va posar en marxa el passat 2 de maig amb l'objectiu «d'incentivar als propietaris perquè ajudin a la reactivació del sector de la construcció», ha començat a donar els seus fruits, 50 peticions de privats i 37 sol·licituds materialitzades a mitjans de juny, és a dir, en poc menys de dos mesos, i una inversió de 850.000 euros, segons va informar el Govern.

L'Associació de Contractistes d'Obra d'Andorra (Acoda) creu que, segons les primeres xifres, que equivadrien aproximadament a una demanda cada dos dies, «el ritme de demanda és bo», segons va declarar el seu gerent, Victor Filloy. Ara bé, «es tracta d'imports i projectes petits», un 24.000 euros de mitjana per projecte.

Tot i que Filloy va dir que els hi consta que a l'estiu entraran a demanar l'ajut «projectes integrals de més envergadura» –que per la seva dimensió triguen més a preparar-se– també va voler destacar que hi ha hagut un sector important que de moment no està fent demandes. El gerent va explicar que des de l'Acoda s'han posat en contacte amb el sector hoteler per tal de que aprofitin aquest pla, ja que segons els hi consta, cap establiment d'aquest tipus tindria intenció de fer la sol·licitud.

«Aquí tenim un escull a superar ja que és important que els hotels s'afegeixin al pla». La rehabilitació de les infraestructures hoteleres «els permetria gastar menys en gasoil i ser més competitius», Filloy va afegir que els sorprèn que els hotelers estiguin «més centrats en el preu de l'habitació que reduir la despesa». Segons el gerent, «es queixen pels costos d'explotació però no aprofiten un pla amb les avantatges que ofereix el d'aquest any», que, «no serà etern».

Precisament, segons el gerent de l'Acoda, els hotels són unes estructures adequades per al pla «amb grans costos de calefacció i d'aire condicionat» i que podrien «guanyar molt» amb l'eficiència energètica, tenint en compte que amb aquesta «es poden rebaixar les despeses de calefacció fins un 70 o 80%». De fet, Filloy va dir que «l'excusa» més utilitzada és que, al tractar-se de l'actual moment econòmic, no és moment per invertir. Però, segons ell, amb el finançament a 15 anys, «amb el que s'estalviaran en energia no hauran de posar ni un duro». Com a exemple: «si actualment un hotel paga 20.000 euros de calefacció al mes, amb una rehabilitació pots reduir la factura fins als 5.000 euros al mes. Els 15.000 que t'estalvies són els que pagaràs pel préstec del banc», així doncs, «gràcies al Pla Renova per un cost zero pots tenir una infraestructura nova i eficient».

BALANÇ / Des de l'inici del nou programa Renova – el passat 2 de maig– s'han respost moltes demandes d'informació i la pàgina web renova.ad, on es pot accedir a tota la informació sobre el programa, el procediment i els formularis, va rebre més de 800 visites en el primer mes i mig, segons va informar el Govern.

Fins a mitjans de juny, ja s'havien materialitzat 37 sol·licituds de les quals 29 corresponien a millores en habitatges, quatre a rehabilitacions en edificis plurifamiliars i altres quatre a edificis unifamiliars (tipus xalet).

La inversió relacionada amb aquestes actuacions de rehabilitació i millora s'eleva a 850.000 €.

Govern va explicar que els imports de les subvencions varia en funció del tipus d'actuació: per exemple, «en aquesta convocatòria les actuacions d'embelliment de façana poden obtenir una subvenció del 5%, 10% per a millores en accessibilitat o de seguretat de les instal·lacions existents o fins el màxim del 25% si es duen a terme les actuacions necessàries per obtenir una etiqueta a nivell d'eficiència energètica». Pel que fa a la sol·licitud de finançament preferent, les 37 sol·licituds materialitzades al juny sol·licitaven poder-hi accedir per un import total de 400.000 €.

La Comissió Tècnica de Rehabilitació ja s'ha reunit per avaluar les primeres demandes que, tal com preveu el Reglament, es publicaran al Butlletí Oficial del Principat d'Andorra.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT