PUBLICITAT

L'espectacle 'Scalada' d'Andorra, «una prioritat» per a Cirque du Soleil

  • El director creatiu fa un balanç positiu de l'estrena tot i que hi haurà canvis i «evolucionarà»
  • Camp espera les xifres d'aquesta temporada però diu que el «desig» és que tornin el 2015
LAIA F. MAROT
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Imatge de l'actuació aèria final de l'espectacle ?Sacalada Mater Natura'. Foto: TONY LARA

L'objectiu de Cirque du Soleil és «una col·laboració a llarg termini»amb Andorra, aquesta «és una prioritat per nosaltres. Fem molts espectacles a Europa, però cap com el d'Andorra, que especificament estigui relacionat amb el lloc»; al Principat «no es realitza un espectacle de Cirque, sinó un espectacle d'Andorra fet per Cirque. És una estratègia molt diferent que per als altres espectacles», va explicar la directora de desenvolupament de negoci del Cirque du Soleil, Carla Marques, el divendres abans de l'estrena.

Marques també va voler mostrar la satisfacció de la companyia amb el seu partner andorrà i va dir que «per a nosaltres Francesc i el seu equip no són clients, sempre ens han tractat com a col·laboradors i s'impliquin molt en el desenvolupament». Per la seva banda, el ministre de Turisme, Francesc Camp, va voler ser prudent – «primer cal veure com funciona aquest any»– abans de parlar de nous espectacles de la companyia canadenca al país, tot i que va subratllar que «no és gens fàcil atreure turistes a Andorra a l'estiu, i continuem apostant per Cirque, que permet generar una ocupació i pernoctacions que serien difícils amb un altre partner». Així doncs, «si tot va bé aquest any, esperem continuar treballant molt temps amb Cirque», el compromís, però, seria per al 2015, més enllà «no seria ni prudent ni ètic» havent-hi unes eleccions pel mig, va voler deixar clar el ministre.

L'ASSOLIMENT D'UN REPTE / «El públic ha entés la història», aquest era el repte del director creatiu d'Scalada Mater Natura, Stéphane Boko; va quedar demostrat quan el dia de l'estrena, dissabte passat, els dos protagonistes van tornar a col·locar la flor que havien arrencat al principi de la història, i el públic –gairebé 5.000 espectadors– va esclatar en aplaudiments.

Boko va fer ahir al matí un balanç positiu de primer espectacle i va dir que «fins ara la rebuda ha estat molt bona». De totes maneres, el director creatiu també va dir que hi haurà canvis i millores, i tot i que no va voler concretar quins, sí que va dir que tendrien relació amb l'odre de les actuacions: «Vam detectar un error en la trama,un intercanvi de número que donaria més sentit a la història», i va afegir que, com l'any passat, l'espectacle «anirà evolucionant». De fet, de l'assaig general (el divendres nit) a l'estrena, ja es van poder apreciar modificacions en els tempos, sobretot en el número inicial, on apareixen els dos excursionistes protagonistes, escurçant-lo i introduint el públic en la història amb més rapidesa.

TREBALL DE CAMP / Marques va explicar que «era important per a nosaltres modificar la direcció artística perquè volem oferir més cada any, i fer coses més grans, grandioses, i donar més a la població local i als turistes. Cirque du Soleil mai fem la mateixa cosa, busquem oferir l'impossible, si podem». Marques va admetre que l'evolució en la trama ha estat possible gràcies a conèixer més el país. Per crear «un espectacle així, cal molt temps de preparació; la primera cosa és venir aquí i inspirar-te del lloc, anar a les muntanyes, parlar amb la gent, i escoltar que en pensen els seus ciutadans d'Andorra, fent feina d'investigació», va explicar Marques. I això és el que va fer Boko, que l'any passat va ser el coreògraf d'Scalada, «vaig veure que la naturalesa envolta Andorra». Marques va afegir que el país dels Pirineus és «màgic», i que la «inspiració és el lloc. A vegades fem espectacles en llocs que no ho són tan inspiradors, i necessitem més treball creatiu, aquí tots els elements són d'aquí, la natura, la gent».

De cara a un possible proper espectacle, Boko va dir que estaria encantat de tornar a treballar al Principat i crear un nou espectacle. Com a fil argumental, per exemple, podria tractar «del què es produeix a Andorra, de la gent que hi treballa, dels productes de la terra».

DIFERENT DEL DE PORT AVENTURA / Boko també va dir ahir que no creu que l'espectacle que la companyia canadenca està realitzant a Port Aventura afecti Andorra, sinó més aviat al contrari, ja que els espectacles de Cirque a Espanya estan promocionant Scalada, i per tant, pot ajudar atreure més espectadors.

Referint-se a aquesta qüestió, el ministre Camp va dir que «érem conscients de la competència, però veient les reserves, no ens ha afectat massa». Tot i així, va dir que potser si Cirque fes l'espectacle al parc temàtic català un altre mes, «a l'agost, per exemple, no seria tanta competència», de totes maneres «això ho valoraran ells».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT