PUBLICITAT

Vuit detinguts per desviar diners a Andorra i a altres països

  • Operació contra el blanqueig de capitals?i concurs fraudulent
EL PERIÒDIC
TARRAGONA

Periodic
Un hotel de la cadena Foto: EL PERIÒDIC

Vuit detinguts, sis imputats, més de sis milions d'euros desviats cap a comptes particulars i empreses pantalla i més de 20 milions en factures impagades. Així s'ha saldat l'important operació contra el blanqueig de capitals que girava entorn de la cadena hotelera Marvel, investigada des de fa un any i mig pels Mossos d'Esquadra. La policia catalana ha pogut comprovar que una de les formes de buidatge de béns havia consistit en l'enviament de diners cap a Andorra, Romania, Brasil i Gran Bretanya, països on existien altres companyies creades per l'organització així com comptes corrents del líder, Josep Maria Morros, ja a la presó, el qual va implicar familiars, testaferros, directius i col·laboradors.

Mossos d'Esquadra de la Unitat Central de Delictes Socioeconòmics i Falsificació de Moneda de la Divisió d'Investigació Criminal van detenir, l'1 de juliol passat, vuit persones i en van imputar sis més com a presumptes autores dels delictes de fallida fraudulenta, insolvències punibles i alçament de béns, defraudació a la Hisenda Pública i la Seguretat Social, blanqueig de capitals, falsedat documental i pertinença a organització criminal. Es van fer tres entrades i escorcolls en els domicilis dels caps de la organització i dues inspeccions en hotels de Vielha i Coma-ruga, en una investigació que ha comptat amb la col·laboració de la Policia i Batllia andorranes.

Segons va informar ahir els Mossos en un comunicat, la investigació, que va durar més d'un any i mig, es va iniciar arran de la declaració de concurs de creditors d'una empresa hòlding del grup hoteler. La Fiscalia de Tarragona, ja des d'un primer moment, va veure irregularitats que podrien ser constitutives de delictes per part del titular d'aquesta empresa.

En la primera fase de la investigació, tutelada per la Fiscalia de Tarragona, els agents van detectar un buidatge d'actius i patrimoni de la companyia concursada en favor del cap de l'organització i el seu entorn familiar més directe per un valor superior als 1.500.000 euros.

Ja amb tots aquests indicis provats els investigadors van endegar la segona fase, amb diligències incoades pel Jutjat d'instrucció número 3 de Tarragona. Les indagacions van permetre descobrir que l'organització criminal havia creat una immensa xarxa societària de més de 40 empreses, entre les quals en destaca l'important cadena hotelera, als efectes de dificultar qualsevol investigació que es pogués fer de caràcter penal, econòmic, mercantil, financer o tributari.

Els Mossos d'Esquadra van comprovar que una de les formes de buidatge de béns havia consistit en l'enviament de diners cap a Andorra, Romania, Brasil i Gran Bretanya, països on existien altres companyies creades per l'organització així com comptes corrents del líder.

A banda, els detinguts havien desenvolupat altres formes de buidatge de béns, com ara la constitució de gravàmens ficticis, simulació d'operacions mercantils i contractuals, ampliacions de capital fraudulents per part dels socis, càrrec de despeses i ús de targetes bancàries a nom de les societats per part dels investigats a títol particular.

En aquesta operació encara queda un important serrell per tancar. L'ajudant i mà dreta de Morros, que actuava de testaferro, es troba hores d'ara fugit. El jutge ja ha ordenat una ordre europea de recerca i detenció. El sergent Sergi Sánchez, cap de la Unitat Central de Delictes Socioeconòmics i Falsificació de Moneda dels Mossos d'Esquadra, va explicar a l'ACN que «vam anar a casa seva a detenir-lo, però no hi era; posteriorment ens vam posar en contacte amb ell telefònicament, va dir que es presentaria a declarar i des d'aleshores, té el telèfon acabat i es troba desaparegut». «No creiem que hagi sortit del país», va afegir Sánchez.

El cervell / Morros, president del grup i cervell de la trama és l'únic detingut empresonat. En la trama s'hi troben involucrats familiars directes seus, com ara la seva dona –que es trobava de viatge a Bòsnia quan es va destapar l'entramat–, un fill, una filla i algun membre indirecte. A la resta d'integrants de la trama que no han ingressat a presó, se'ls ha tret, com a mesura cautelar, el passaport perquè no puguin marxar del país «ja que tenen interessos comercials a altres països», va afegir Sánchez.

En la recta final de l'operació policial, els Mossos examinaran tota la documentació trobada en les entrades i registres –sembla ser que s'han localitzat més empreses i més comptes corrents de l'organització– i posteriorment s'obriran una sèrie de caixes de seguretat que tenen els implicats a entitats bancàries, que havien estat bloquejades.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT