PUBLICITAT

La Policia espera una demanda massiva de prejubilacions

  • El director havia pactat amb Martí que les condicions fossin assumibles per als agents antics
JOAN RAMON BAIGES
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Uns policies en unes maniobres a Escaldes Foto: TONY LARA

S'esperen temps convulsos a la Policia. L'entrada a tràmit de la llei que reforma el pla de pensions dels funcionaris no ha fet més que avivar els ànims dins del cos, i sindicats i agents en general esperen que d'aquí a finals d'any hi hagi una deserció massiva en forma de prejubilacions, una seixantena com a màxim, que no és poc.

Fa uns dies el membres del cos van celebrar una assemblea amb la presència de l'advocat Manuel Pujades en la que aquest va confirmar el que ja sospitaven: que moltes qüestions de la llei són interpretatives i no està prou clar que les jubilacions siguin com s'han explicat que seran.

Els més afectat són els que porten 20 o més anys treballant i que per tant es poden acollir al model encara vigent abans que DA doni per bo el text presentat pel Ministeri de la Funció Pública. Però a més a més hi ha un altre element que ha encès encara més els ànims dels policies. Segons ha pogut saber aquest rotatiu, quan Jordi Moreno va acceptar assumir el càrrec de director va pactar amb el cap de Govern, Toni Martí, unes condicions acceptables per als agents i que quedaria arreglat aquest afer, cosa que ni de lluny ha passat. De fet, els dos directors es troben en la mateixa situació i en posició de prejubilar-se si ho desitgen.

Interrogants / Així les coses els sindicats i els caps del col·lectiu calculen que entre 40 i 60 agents demanaran la prejubilació abans de final d'any, amb la qual cosa podran rebre el 40 % de l'ultim salari si porten 20 anys cotitzats i fins el 70% si són 40 anys, casos que són molt comuns. Amb la futura llei el màxim serà un 60% del que s'ha meritat, amb la qual cosa, segons els policies, arriba un moment en què s'estan aportant diners que no repercutiran en benefici de la futura pensió. Amb la futura llei el quid de la qüestió està en saber si quan un policia és jubili continuarà acumulant punts a la CASS fins als 65 anys com passa ara, o si en canvi aquests punts seran descomptats del que pagui el Govern.

«Això no queda gens clar», va explicar ahir un agent. És important remarcar que aquestes condicions són per als agents que van entrar al cos abans del 2004, ja que a partir d'aquesta data els nous agents s'incorporen amb les mateixes condicions que la resta de funcionaris.

En l'actualitat un policia es pot prejubilar i agafar un altre treball i continuar cotitzant a la CASS; a més, el Govern cotitza també a la CASS el sou d'aquesta prejubilació.

«Són les condicions amb les que vam entrar perquè abans ningú volia ser policia. Hem pagat un 2% com si fos una mútua i la CASS per poder tenir una millor jubilació, i ara el Govern ens diu que aquests diners no hi són», es lamenta un altre agent. El fet que no es pugui meritar més d'un 60% en el sistema que s'aplicarà està portant molts policies a plantejar-se la prejubilació, «sobretot perquè si continues actiu no pots recuperar aquests últims anys de meritació».

El mal ambient s'escampa també per un altre motiu, ja que el col·lectiu està en desacord que el percentatge que es cotitzi a banda de la CASS sigui gestionat per una empresa privada «sense que l'Executiu se'n faci càrrec de res».

Si finalment hi ha «desbandada», comenta un policia, «marxaran els que tenen més experiència i afectarà la jerarquia». Recorda, a més, que els 20 policies nous estaran plenament operatius en dos anys. «Si marxen tots els que ho tenen pensat, encara que portin 100 nous, no serà el mateix», assegura.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT