PUBLICITAT

Desestimat el crèdit per a les obres de la desviació de la Massana

  • Nomen diu que no li tremolaria el pols a l'hora de reduir el nombre de funcionaris
  • Bartumeu: "No caurem en el pim pam pum que fa pena"
22092010_consell
Bartumeu felicita el nou conseller d'ApC, Carles Ensenyat, aquesta tarda. Foto: TONY LARA
Els vots en contra dels conselleres reformistes i d'Andorra pel Canvi han fet desestimar el projecte de llei de crèdit extraordinari per finançar les inversions i despeses corrents per a la modernització de l'Administració, que ascendia a 2,3 milions d'euros. Per part d'ApC, els motius han estat la manca d'un calendari de desplegament de les accions, i perquè consideren que les tecnologies de la informació "no són la solució si no tenim clara l'estructura de l'administració". De la seva banda, el reformista Jaume Serra ha indicat que no estan d'acord amb l'objectiu del crèdit ni amb el mètode de finançament, ja que s'utilitzen partides d'interessos de deute públic aprofitant que els tipus d'interès han baixat.
D'altra banda, el president del grup parlamentari d'ApC, Eusebi Nomen, ha argumentat la seva negativa a votar els projectes de llei de crèdit extraordinari que contribueixen a augmentar el dèficit, dient que aquesta no és la manera i que "el camí adequat és un govern d'unitat". Nomen ha afegit que "si s'han de fer les reformes estructurals es fan" i en aquest sentit, ha demanat que si cal reduir serveis i funcionaris, es faci "de forma intel·ligent" i de la manera menys traumàtica possible. Nomen ha afegit que per fer-ho, cal seguir els criteris clàssics d'una reforma de personal, és a dir, "no seguir amb la seva política de noves contractacions". En aquest sentit, ha proposat no cobrir les baixes, fer prejubilacions i que els primers a sortir haurien de ser els últims que han entrat. Nomen considera que s'han de seguir criteris clars, i que d'aquesta manera la població ho entendrà. Nomen ha manifestat que estan a punt per fer-ho i no els tremolarà el pols, i ha afegit que la "qüestió és saber si vostès estan a punt" mentre van revisant projectes de llei de crèdit extraordinari sabent que molts no seran aprovats.

El cap de Govern, Jaume Bartumeu, ha respost a Nomen que en aquesta reducció no compti amb ells i ha afegit que ho haurà de fer quan "tingui una majoria de ciutadans que li hagin donat mandat per fer-ho". Bartumeu ha manifestat també que "fa pena" la situació que es deriva de la caricatura que, segons ell, pretén fer Nomen de les manifestacions que el Govern fa entorn als préstecs i la situació d'endeutament, i en aquest sentit, ha estat contundent en afirmar que "no caurem en el pim pam pum que fa pena".
El projecte de llei referent al crèdit extraordinari i de suplement de crèdit per fer front als treballs tècnics i d'execució de l'obra de la desviació de la Massana ha estat desestimat, per 14 vots a favor i 14 en contra. Nomen ha criticat el projecte perquè considera que no es poden fer aquestes obres tenint aturades les de Sant Julià, que és per on passen els turistes que vénen al país, indicant que "de ben poc servirà el desviament de la Massana si fem un tap a Sant Julià". Nomen també ha lamentat que una despesa de prop de 46 milions d'euros no es pot presentar sense explicar com es pensa fer front a aquest pagament. En aquest sentit, el ministre de Finances i Economia, Pere López, ha dit que totes les obres en curs es finançaran de la manera tradicional a càrrec dels pressupostos futurs, ja que s'han acabat els finançaments especials. La reformista Roser Bastida ha reforçat els arguments de Nomen dient que el projecte de les obres de Sant Julià o del túnel del Dos Valires eren part d'una primera fase del Pla Sectorial d'Infraestructures que es va presentar al 2003, mentre que la desviació de la Massana era part de la segona fase, i per tant abans han d'acabar-se les obres que ja s'han començat.
El socialdemòcrada Jordi Cadena ha recordat que no es parla de Sant Julià sinó de la Massana, on "s'ha format un veritable coll d'ampolla". A més, considera que amb la construcció del túnel dels Dos Valires "es va començar la casa per la teulada" i no es pot justificar tenir el túnel si no té continuitat amb la desviació, si no, ha dit "acabarem al cementiri de la Massana".

El president d'ApC ha dit que aquest projecte és electoralista "perquè està clar quines són les parròquies claus en cas d'eleccions avançades", i que encara que li agradaria que es fessin les obres, no és el moment. Nomen ha indicat que ha de ser el futur govern d'unitat el que faci la revisió del calendari d'obres.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT