PUBLICITAT

La 'subjectivitat' per valorar les negligències evita les sancions

  • Els últims incidents obren el debat sobre la necessitat d'imposar multes als excursionistes
  • L'estiu és l'època de l'any en què el GRIM rep més alertes per situacions de risc a la muntanya
IMAR MARTÍNEZ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Un membre del GRIM en una operació de rescat a la muntanya. Foto: TONY LARA

els darrers dies han deixat constància de la importància de la tasca dels Cos de Bombers a la muntanya, i el debat sobre fins a quin punt les negligències dels excursionistes són causants de bona part dels rescats que es duen a terme cada any, s'ha reobert. El cost d'un rescat és molt elevat pels recursos que s'inverteixen. Al personal s'hi ha d'afegir els vehicles terrestres i, en alguns casos, l'helicòpter.

L'encarregat del GRIM, el cos de muntanya dels Bombers, Òscar Santos, va explicar ahir que, en el que portem d'any, ja han fet entre 50 i 60 sortides. La majoria d'elles, segons Santos, relacionades amb els esports de muntanya com «vies ferrades, curses de bicis, l'ultra trail...». Això sí, en una gran part dels casos «són només torcedures de turmells o contusions lleus». Santos va explicar que «al llarg de l'any passat es van registrar uns 120 rescats». Cada any es registren un número molt similar de casos i durant aquest el ritme és similar.

La pitjor època / L'estiu és, segons Santos, l'època de l'any on es registra una major nombre d'alertes, sobretot per part dels estrangers. Santos va afirmar que «el perfil de la gent d'estiu són turistes que tenen la muntanya amb un fàcil accés», cosa que a l'hivern, per la neu, no passa. En aquests casos Santos va destacar que la desorientació és la principal causa de trucades d'emergència.

Per altra banda, l'encarregat de muntanya dels Bombers no va dubtar en afirmar que, si no es fa un ús adequat, el telèfon mòbil suposa un problema perquè «la gent es confia, però no és conscient que la itinerància de dades i el 3G no sempre estan disponibles».

Incidents evitables / Santos no va dubtar en afirmar que hi ha «rescats que es poden evitar i que es provoquen per falta d'informació o per excés de confiança». Córrer riscos innecessaris pot sortir molt car.

Sobre si s'haurien de prendre mesures o no en aquests casos, la dificultat recau en decidir què és i què no és culpa de l'excursionista. Per Santos, una negligència molt clara sí que hauria de ser sancionada però «qui decideix què és i què no ho és? És una tema molt subjectiu». Santos, a més, va recordar que a Catalunya la implantació de les multes no va funcionar, precisament per la subjectivitat a l'hora de valorar els fets. Santos va explicar que «en d'altres països qualsevol rescat corre a càrrec de la persona que ha patit l'incident», amb un cost mig d'entre 2.000 i 3.000 euros.

El perill de la neu a l'estiu / Tot i que podria sembla el contrari, la neu és un perill molt important a l'estiu. «N'hi ha molt poca però està molt dura, es fan plaques i rellisca molt», va explicar Santos. L'home mort a la zona de Ransol a principis de juny i el ferit greu de dilluns a Cóms de Jan, els dos veïns de Barcelona, són els pitjors incidents en el que portem d'estiu, els dos causats per la neu.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT