PUBLICITAT

Els comerciants celebren sense eufòria l'aniversari de Vivand

  • L'associació acusa al Comú de manca de voluntat de diàleg
JOSEP ROMERO
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La part de l'avinguda Carlemany tancada al trànsit rodat i acondicionada per a vianants. Foto: TONY LARA

Ha passat ja un any des de que una part de l'avinguda Carlemany canviés la seva fisonomia: la calçada central ocupada pels vehicles va donar pas de manera preferent als transeünts. El dibuix s'ha modificat però les posicions sobre el projecte entre Comú i alguns comerciants, hotelers i restauradors, segueixen en el mateix punt de partida. Mentre les autoritats comunals feien la setmana passada un balanç molt satisfactori de la iniciativa, l'associació CarlemanyCalidae segueix insistint en la inutilitat de fer per a vianants aquesta artèria principal de la parròquia ja que «no ens està aportant gaires guanys», va explicar ahir Laura Villasevil. La portaveu de l'associació, va afegir que, fins i tot, alguns defensors del projecte a l'orígen ara mostren el seu rebuig. I és que pel que sembla, «els únics contents són les terrasses sempre i quan el temps acompanyi».

MANCA DE DIÀLEG/Villasevil va arremetre contra els cònsols escaldencs pel que considera «una manca de voluntat de diàleg i la prova», va assegurar, «és que des de l'any passat no ens han convocat a cap reunió com a associació». Va dir que solament el conseller de turisme Eduard Molné es posa en contacte periòdicament amb els comerciants però a nivell individual.

Des de CarlemanyCalidae cada cop estan més convençuts que el temps els va donant raó respecte a les intencions des del minut zero del Comú de dotar Vivand d'una entitat jurídica pròpia – de manera que pugui arribar a ser gestionada pels mateixos comerciants, hotelers i restauradors. Unes intencions que, d'altra banda, no compten amb el seu beneplàcit.

Les dades de satisfacció entre uns i altres difereixen i molt. Mentre que el Comú parla que un 69% de les empreses hi aposten per donar continuïtat al projecte, els comerciants consideren que la iniciativa es troba a anys llum del seu «dia a dia»pel que fa a resultats.

En canvi, hi ha una certa sintonia a l'hora d'observar un increment de vianants passegen per l'avinguda, tot i que «en certes hores del dia hi ha poc moviment de gent», va assenyalar. En aquest sentit no acaben d'entendre els càlculs que es fan per comptabilitzar el nombre de persones que passen diàriament per Carlemany ja que «algunes d'elles passen varies vegades pel mateix lloc».

Per a Villasevil un exemple que la gent de les botigues no està contenta de la conversió de Carlemany en zona per a vianants és el tancament darrerament de 4 establiments comercials dedicats concretament a roba, sabates i electrònica. Tots ells, va comentar, han traslladat els seus negocis a la parròquia veïna d'Andorra la Vella. Tot i que la crisi influeix en les butxaques de la gent el darrer any els comerços «han reduït vendes i guanys».

Els comerciants també insisteixen en la necessitat de millorar la senyalització turística de la zona que «en alguns casos crea confusió entre els vianants» i, en paral·lel, són partidaris de promoure altres tipus de accions per dinamitzar l'avinguda per tal d'incrementar el seu atractiu comercial.

NUCLI HISTÒRIC/CarlemanyCalidae desconeix fins ara de manera oficial quines són les intencions del Comú respecte a la reforma del nucli històric d'Escaldes-Engordany. Segons Villasevil qualsevol actuació hauria de comptar amb les aportacions i opinions de tots els sectors i agents implicats.

En aquest sentit, va rebutjar la idea que la dinamització comercial de la part alta de Carlemany passi, per exemple, per accions publicitàries com la que s'han realitzat aquests darrers dies promocionat el comerç d'Andorra la Vella, «col·locant a la plaça Co-Prínceps un vehicle d'uns grans magatzems de la capital que ofereix vals de descompte en compres». A més, va criticar que mentre es parla d'un possible concurs d'embelliment darrerament s'hagin canviat les faroles i l'escenari de la plaça, «una despesa que semblaria innecessària», va concloure.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT