PUBLICITAT

La vall central a vista d'ocell

  • La ?nòria' ja està en marxa tot i que la presentació oficial es farà al setembre
IMAR MARTÍNEZ
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Vista de Caldea des de la part més alta de l'atracció, durant el viatge inaugural d'ahir Foto: tony lara

La nòria itinerant més gran d'Europa ja roda. Ahir a les 19.00 hores es va fer la volta inaugural i es va poder comprovar com serà l'experiència i que tot l'engranatge funciona a la perfecció. La construcció no ha sigut fàcil. Han fet falta 20 treballadors, 25 tràilers per transportar les 600 tones que pesa l'atracció i ajudar en el muntatge, una base de fusta per equilibrar i assegurar el terra i 7 dies de feina per aixecar els 75 metres d'alçada als que arriba la part més alta.

La nòria estarà, si es compleixen les expectatives, fins el gener a l'aparcament del Clot de L'emprivat d'Escaldes-Engordany, entre les avingudes Nacions Unides i Consell de la Terra. En total l'atracció disposa de 42 cabines tancades i climatitzades amb una capacitat de fins a 8 persones. Per tant, hi poden haver fins a 256 persones alhora gaudint de l'experiència durant els prop de 10 minuts que dura cada volta. L'horari d'obertura és a les 16.00 hores i es mantindrà oberta fins a la nit, allargant en funció de la quantitat de gent que hi vulgui accedir.

L'experiència / El ‘monstre' vist des de lluny impressiona. Però vist des de sota és encara més impactant. La sensació de vertigen mirant amunt fa dubtar abans d'entrar a la cabina. Un cop dins, l'aire climatitzat fa oblidar la calor de l'estiu. La cabina és balanceja, però poc i segura. Els vidres que fan de paret aconsegueixen que, tot i que l'espai sigui petit, no hi hagi sensació de claustrofòbia. La velocitat a la que gira és considerable, però el diàmetre enorme de la roda fa que pujar sigui lent. La sensació és molt agradable i l'alçada ofereix un punt de vista de la vall preciós. El vertigen que se sent aixecant el cap abans de pujar desapareix quan ets a dalt, de fet, hi ha tantes coses a veure que no hi ha temps per pensar en els 75 metres que et separen del terra. Quan el final es va acostant, Caldea s'apropa i pots veure els usuaris del centre termolúdic gaudint de les instal·lacions. Al principi pujar era difícil per la impressió que dóna, al final baixar costa encara més per la sensació d'haver estat, durant cinc minuts, contemplant la parròquia a vista d'ocell. Hi ha molt per veure i per descobrir.

Les reaccions / Al viatge inaugural hi van assistir vàries autoritats com el cap de govern, Antoni Martí, i la cònsol major d'Escaldes-Engordany, Trini Marín, van explicar les seves experiència. Martí va recordar que aquesta «és una gran iniciativa de col·laboració entre el sector públic i el privat» i va destacar «la possibilitat de veure la parròquia des d'un punt de vista molt diferent». Marín, al principi no estava convençuda de pujar pel vertigen, però un cop viscuda l'experiència no va dubtar en animar a tothom a provar-ho, perquè «s'oblida la por». A més, Marín va reconèixer que «al principi no ens creiem gaire la iniciativa, no la visualitzàvem», això sí, un cop muntada i provada «ara, vista des d'aquí, la sensació és meravellosa».

Martí i Marín van insistir en què la ‘nòria' ha de ser un reclam més per al país, mentre que el director de Caldea Inúu, Miguel Pedregal, va recordar que «quanta més oferta millor, tot ajuda, li hem d'oferir tot el possible al turista».

Els números / El Comú calcula que llogar la zona significarà unes pèrdues d'entre 20.000 i 30.000 euros, però confia en què els guanys siguin major si es compleixen les previsions. Per part de l'empresa van assegurar que invertiran uns 200.000 euros, incloent-hi el manteniment, muntatge i desmuntatge, transport i costos laborals. El preu estàndard del viatge és de 7 euros. Els nens menors de 2 anys hi podran accedir gratuïtament i dels 2 fins als nens que mesurin menys de un metre i 20 centímetres el preu és de 5 euros.

Col·laboració / L'estada a Andorra serà la més llarga que hagi fet mai si es compleixen els pronòstics. Això sí, el cònsol menor d'Escaldes, Marc Cavlet, va assegurar el dia de la presentació de la ‘nòria' que el pacte amb l'empresa inclou entrades gratuïtes per a activitats que organitzi el comú o preus preferents, per exemple, per les escoles de la parròquia. En aquest sentit, ahir Santi Sardà, com a representant de l'empresa Mederyt, va explicar que la inauguració oficial serà al setembre tot i que aquest mes d'agost estarà oberta amb normalitat. A més, va afirmar que dilluns es reunirà per acabar de tancar l'opció dels ‘packs' per a hotels i comerços. Sardà va destacar que «volem que tothom en pugui gaudir i col·laborar, també amb els petits establiments».

Primers visitants / Un cop acabat els viatge per les autoritats, les primeres cues es van començar a formar per pujar a la roda. L'expectativa que va generar el primer viatge era molt alta, i els curiosos, turistes i locals, es van apropar a provar l'experiència. Ni la pluja va dissuadir a la gent que esperava per muntar-hi. Si tot va bé, Andorra gaudirà del privilegi fins el mes de gener. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT