PUBLICITAT

Un comerç a dues velocitats

  • La zona alta de Vivand se sent abandonada, i les vendes no repunten tampoc a l'agost
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
La part més alta de Vivand, buida de vianants, en una imatge captada ahir al migdia. Foto: TONY LARA

Facin, un dia que passegin per l'avinguda Carlemany, el següent exercici. Situïn-se al carrer Ciutat de Sabadell (el que baixa de la Policia) i mirin cap avall, direcció Meritxell. Ara facin el mateix, però mirin cap amunt. Veuran dues perspectives molt diferents malgrat estar parlant de la mateixa avinguda. Cap a baix, gent caminant, dinamisme, zona comercial viva. Cap a dalt, pocs vianants enfilant l'avinguda, moltes botigues tancades i, bona part de les que estan obertes, molt buides.

Fins i tot és probable que mentre fan aquest exercici vegin alguns vianants (sobretot turistes), que just arriben a l'alçada de la Plaça Coprínceps (l'encreuament amb el carrer de la Constitució), i giren cua. «Tornem, que cap amunt ja no hi ha res», es podia sentir entre els visitants durant el cap de setmana. Fan la volta i tornen a baixar. Evidentment, tampoc ajuda que aquell tram més enllà de Ciutat de Sabadell faci pujada.

Tot plegat, és una situació que fa temps que la denuncien els comerciants de la part alta de Vivand. «A partir de la plaça Coprínceps, cada dia hi ha menys gent», assegura Laura Villasevil, membre de Carlemany-Calidae i amb una botiga en aquesta zona. També en té una a l'avinguda Meritxell, i manifesta que l'activitat no es pot comparar. A Meritxell, afirma, «gasten», «sembla que la crisi només estigui a Vivand». La comerciant es mostra preocupada perquè a la part alta cada vegada estan tancant més botigues. I els que tenen esma per tornar-ho a intentar, «se'n van a la part de baix, a tocar d'Illa Carlemany».

La mateixa preocupació planteja Cristina Canut, també de Carlemany-Calidae. Canut alerta que a Meritxell «s'estan posant les piles» en l'aspecte comercial, amb l'eixamplament de voreres i també amb la millora de la senyalització. Un fet que provoca, al seu parer, que «locals que tanquen a Carlemany, obrin a Meritxell». I va afegir que «la situació s'agreuja perquè algunes botigues no es tornen a llogar, com és el cas de les botigues Molines». D'altra banda, la comerciant i hotelera exposa que el tancament al trànsit de l'avinguda ha accentuat més les diferències d'afluència entre la part alta i la part baixa.

Tant Canut com Villasevil demanen a la corporació algun incentiu que porti als visitants a la part alta de la parròquia. Lamenten que des del Comú tot es vegi de color de rosa. «Ara el comú diu que ens associem perquè Vivand es gestioni de manera privada, però la gent no té ganes de res, no vol participar», va afirmar Canut.

Un estiu dolent

Amb tot, el pessimisme a la part alta de l'avinguda és força general. Les diferències amb la zona d'Illa Carlemany i també amb l'avinguda Meritxell són cada vegada més grans, plantegen, i a més l'estiu no està anant com esperaven. L'arribada de turistes no està sent cap punt d'inflexió. «No estem veient cap repunt al mes d'agost», lamenta Villasevil. Esperen millors temps.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT