PUBLICITAT

La construcció surt del «drama» i entra en una situació d'estabilitat

  • El sector es planta en els 2.600 assalariats i els 52.000 m2 de superfície, i vol centrar-se en la rehabilitació
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Vista general del geriàtric que Casa Molines està construint darrere de Caldea, ahir. Foto: TONY LARA

En una situació de «calma absoluta». Així defineix el gerent de l'Associació de Contractistes d'Obra (Acoda), Víctor Filloy, el moment pel que passa el sector de la construcció. S'ha aturat la sagnia de pèrdua de llocs de treball, tònica que es venia donant els darrers 4-5 anys (des que va començar la crisi). I també s'ha frenat el tancament d'empreses. Fa ja mig any que la construcció oscil·la, mes a mes, entre els 2.600 i els 2.700 treballadors.

No és una bona notícia. Però almenys tampoc és dolenta, després del «drama» viscut al sector des que va començar la crisi. En èpoques de bonança hi havia fins a 6.000 persones treballant a la construcció. Ara són 2.638, segons les dades més recents d'Estadística. Una situació «estable» motivada també perquè des de principis d'any no han tancat empreses, va informar Filloy.

A banda del nombre total d'assalariats, el que tampoc variarà massa aquest any respecte al 2013 és la superfície d'obra autoritzada. «Farem el mateix de l'any passat», va manifestar el gerent de l'Acoda. És a dir, al voltant dels 52.000 metres quadrats. «Algun xalet, algun edifici, poca cosa perquè tot són projectes petits». La construcció representa ara el 8% del PIB d'Andorra, mentre que al 2008 suposava el 14%.

El sector celebra l'estabilitat després d'anys durs. Però tot i que en línies generals l'economia andorrana està repuntant (o almenys això diuen els indicadors econòmics), a la construcció no hi ha perspectives de créixer. Ni es preveuen grans obres a curt termini, ni tampoc observen la predisposició dels empresaris de reactivar l'edificació d'immobles.

LA REHABILITACIÓ, L'APOSTA DE FUTUR / L'única opció que des de l'Acoda es veu com a factible per poder créixer és mitjançant la rehabilitació d'edificis. De moment ja han aconseguit el primer pas, que és «la sensibilització entre l'administració pública, que ha fet una aposta important cap a la rehabilitació, sobretot per potenciar l'eficiència energètica», va destacar Filloy. S'ha fet a través del pla Renova, que en el que portem d'any ha rebut mig centenar de peticions de privats i on s'ha reservat una partida d'un milió d'euros en subvencions directes, més 19,7 milions per a préstecs privilegiats.

Però encara falta un pas més, és a dir, «la part de sensibilització per part dels propietaris», va plantejar Filloy. Molt especialment, l'Acoda demana la implicació del sector hoteler. Segons Filloy, els hotelers «en l'actualitat estan centrats en oferir un preu d'habitació assequible, però no se centren en reduir els seus costos d'explotació, els quals podrien passar per reduir els costos de combustible, per exemple».

Per aquest motiu, l'Acoda, juntament amb la CEA i amb d'altres col·lectius implicats, col·legis professionals inclosos, han iniciat aquests darrers mesos «unes rondes de sensibilització per promoure i explicar el pla Renova». Estan reunint-se amb grans propietaris, amb agències immobiliàries, amb la pròpia AGIA o amb la Cambra de Comerç per intentar que la implicació del sector privat sigui homònima a la del sector públic.

«Costa que la gent entengui que rehabilitar el patrimoni no és una despesa, sinó una inversió, perquè s'amortitza amb la reducció de costos. Per això hem de fer una mica de pedagogia», va plantejar Filloy.

EL 50% de l'obra pública, adjudicada/ El que també té clar l'Acoda, i el sector en general, és que en aquesta estabilització de la que gaudeix el sector en el que portem d'any hi té força a veure l'aposta del Govern per incrementar l'obra pública en relació a l'any passat. S'ha pressupostat una inversió de gairebé 50 milions d'euros, dels quals la meitat ja s'han adjudicat, va informar Filloy. Un fet que des de l'Acoda se celebra.

L'associació roman ara a l'espera de l'elaboració del pressupost pel 2015 (en curs) i de si se seguirà amb la tendència d'augmentar la xifra respecte a l'any anterior. L'Acoda creu que Andorra està encara lluny de les exigències de països europeus, els quals consideren necessària una xifra d'inversió que representi entre el 2 i el 3% del PIB. Si Andorra es basés en aquest percentatge, caldria que la inversió anual se situés entre els 60 i els 80 milions d'euros.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT