PUBLICITAT

El bestiar té bona salut

  • La cabana de la parròquia d'Ordino compta amb unes 150 vaques i 100 eugues
EL PERIÒDIC
ORDINO

Periodic
Un grup de persones celebra amb una costellada el canvi de vall del bestiar. Foto: ANA / M.C.

La Rabassa d'Ordino a la Vall de Rialb van ser l'escenari ahir de la tradicional benedicció del bestiar, amb motiu del canvi de guardes comunes dels emprius a les herbes. Segons va manifestar el conseller d'Agricultura i Medi Ambient del Comú, Miquel Pujal, la cabana de la parròquia compta amb unes 150 vaques i 100 eugues, una xifra que es manté estable des de fa anys.

Aquest any, però, ha estat un any «excepcional» pel que fa a la climatologia i, per tant, a la disponibilitat d'herba; fins al punt que «no faria falta canviar les vaques d'una muntanya a l'altra», va assenyalar Pujal.

La bona salut de la cabana sobretot bovina es nota a tot el país i la seva possibilitat de creixement és «reduïda» perquè el nombre d'animals està a prop del límit que marca la llei. Un altre aspecte particular d'Ordino és la joventut dels pagesos de la parròquia que assegura el futur del sector, com va reconèixer Miquel Pujal.

Ordino va celebrar la diada amb una costellada popular amb els pagesos i la gent que no es va voler pedre el canvi de vall del bestiar.

A tot el país

La bona salut de la cabana d'Ordino es troba també en altres parts del país. Com va apuntar el director del Departament d'Agricultura, Landry Riba, en la ramaderia bovina hi ha poc marge de creixement perquè la llei fixa una capacitat màxima de càrrega i «no està lluny d'aquest límit». On hi ha possibilitats d'ampliar la cabana és en la ramaderia ovina i en els equins, però en aquest darrer cas és més difícil trobar sortida al mercat per als productes que s'ofereixen. Si es trobés un producte amb bona sortida «es podria plantejar un creixement», va dir Riba.

També la bona acollida de la IGP és símptoma de la salut del sector i des del gener fins aquest estiu «la demanda ha estat superior a l'oferta que podem tenir».

Joves ramaders

A Ordino, d'altra banda, es viu un altre exemple que fa preveure una continuïtat en el sector. «A Ordino presumim de ser la parròquia on els pagesos tenen una edat mitjana molt baixa», va assegurar Miquel Pujal. «És sorprenent i encoratjador» que els joves tirin endavant la pràctica ramadera i aportin noves idees, va afegir.

El principal motiu és la tradició que es viu a la parròquia amb aquest ofici. «Es transmet de generació en generació», va manifestar el conseller ordinenc. En aquest moment hi ha 7 pagesos que tenen ramat i són descendents de cases de pagès. «Hi hem nascut i ens hi dediquem primer per inèrcia i després ho tries com a feina principal», va concloure.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT