PUBLICITAT

KOLDA ÁLVAREZ: «Ara que el tercer jugarà la repesca, en cada partit s'haurà de competir més»

IVÁN MOURE
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Koldo Álvarez explica alguns dels aspectes tàctics a aplicar per al partit de Gal·les del pròxim 9 de setembre Foto:FAF/ XAVI MIRÓ

Koldo Álvarez (Vitoria, 1970) tornarà a ser el patró del vaixell tricolor en la fase de classificació per a l'Euro 2016 que es disputarà a França. Serà la tercera experiència com a seleccionador d'una selecció nacional que tornarà a ser la ventafocs del grup B, però amb moltes coses a dir.

– D'aquí a menys d'un mes comença la pròxima fase de classificació per a l'Euro 2016 i la selecció ja s'ha posat mans a l'obra. ¿Com està anant la preparació de cara al primer partit?

–Vam començar el 21 de juliol amb la intenció d'arribar al 9 de setembre amb sis setmanes d'entrenament. Alguns d'ells fan les vacances durant aquests dies així que anem jugant amb tot això per tractar de que tothom arribi en la millor forma possible.

– Com és habitual, ¿tindran vacances els jugadors importants?

–Sí, però això és una sort. Per exemple els del FC Santa Coloma, en passar una fase han acabat la seva participació a la Champions a finals de juliol, i arriben més tard però no han de recuperar tant.

– Amb quina xifra treballen?

–Una trentena de jugadors. És una sort poder treballar amb un gran grup, poder incidir en els aspectes tàctics i tècnics en aquestes dates; això no ho tenen poques seleccions.

– Veurem cares noves?

–Hi ha alguns jugadors que al setembre deixaran de ser sub-21 i poden ser alguna cosa més del que tenim a l'absoluta.

–Totes les categories de la selecció han aconseguit seguir un mateix model de joc basat en le 4-2-3-1. ¿Seguirà per aquest camí?

–Depenent dels partits. Anem provant altres sistemes que ens puguin ajudar en determinats moments. Aquest serà el patró però no per 90 minuts.

– La Lliga comença a mitjans de setembre i l'FC Andorra també. ¿Faltarà un punt per arribar en plenes condicions?

–El problema és que arribem amb pocs partits amistosos i falta ritme de competició, però amb això ja ens hem trobat altres anys però la il·lusió per jugar aquests tipus de competició relativitza una mica els desavantatges. Arribarem justets, en comparació amb els rivals que ens hem d'enfrontar.

– Perquè no hem tancat amistosos? Ha estat problema de que és any de Mundial?

–Elque passa és que la data d'agost ja no existeix, la FIFA l'ha retirat del calendari de competició. S'ha canviat per principis de setembre i hem mirat si ens compensava sortir fora o no a jugar. Sí que és veritat que hem estat mirant un parell de propostes però ens costava més i busquem algú que estigui a prop. Jugar a l'Estadi Nacional abans del partit contra Gal·les també crec que per nosaltres seria ideal. Estem mirant opcions però es complicat que vinguin a Andorra a jugar.

– Què s'espera trobar?

–Gal·les, com nosaltres, té carència de ritme de competició però vindrà amb ganes. Per a aquesta fase el tercer juga repesca i els dos primers passen directes per tant s'obre més el grup i ho complica tot més. Tothom es veu amb opcions i en cada partit s'haurà de competir més. També serà un al·licient per nosaltres.

– El 4-2-3-1 serà la base?

–Sí, però pot variar amb el 4-1-4-1. Possiblement en atac veurem un sistema i defensivament semblarà un altre. Això ho dicta el partit. Sabem que ens haurem d'adaptar a l'estil de joc de Gal·les però no per això deixarem de ser nosaltres.

– Bèlgica, Bòsnia, Israel, Xipre i Gal·les per començar. ¿El grup més difícil que s'ha trobat mai com a seleccionador?

–És realment complicat. Bèlgica es va quedar a camí de demostrar el seu potencial. És una selecció física, molt dura i d'una enorme qualitat del mig del camp cap endavant. Israel sorprèn perquè sempre funciona com un equip, potent per banda, en defensa i per dins. Xipre sorprenderà perquè és un equip molt atrevit i a l'alça. I Gal·les té nivell Prémier, amb estrelles mundials.

– A on pot arribar, doncs, Andorra?

–Jo crec que hem de continuar millorant en tot. Com a equip, sent més competitius, intensos, marcar, intentar puntuar... Cada partit ens dirà quin rol podem assumir.

– Cap equip serà el que diem assequibles?

–El pitjor és que tots es poden veure amb opcions de jugar repesca. Això obliga a no poder tenir dies dolents.

– Nosaltres tampoc?

–Ho passaríem molt malament.

– Bale val com 20 Estadis Nacionals.

–És de primera línia, està entre els cinc millors del món però el problema és que juguen deu mes. I tots a la Premier. Sí que ell és la cirereta del pastís i millora molt l'equip però tampoc sé si serem capaços d'aturar-lo amb marcatges individuals. Però esperem trobar la manera de fer-ho. Que no li arribi la pilota o portar-lo a llocs on no estigui tan còmode. Però per això es necessita l'ajut de tot l'equip i hem de comptar que ells acaben trobant l'espai; una vegada té la pilota és imparable en carrera, ho veiem cada dia com ho fa amb professionals.

– Serem més moderats alhora d'atacar?

–No. Intentarem mirar amunt sempre que puguem. No tenim por a ser descarats.

– Després de Bale i companyia Andorra visita el camp d'un quartfinalista del Mundial? Li agrada aquest inici?

–El que toqui al sorteig ens va bé sempre, cap problema. Però si mirem el final és Bòsnia, Bèlgica i Gal•les direm el mateix.

– Cap gol en partit oficial dels del setembre del 2010. ¿Hi ha ansietat?

–No. És una cosa que tots volem que passi d'hora i si pot ser aquí mateix a Andorra, millor. Ens donarà un punt de competitivitat i espero que sigui abans possible.

– La pilota aturada necessita més feina?

–És una de les armes amb què generem més perill i intentem posar-hi els cinc sentits, en atac i defensa.

– S'ha de treballar més?

–Treballem tot el que podem.

– 30 gols en contra per 25 a l'anterior fase. És preocupant?

–Sí. Una mitjana de tres gols diu que n'has de marcar quatre per guanyar. També és cert que en molts partits acabem més a prop del rival del que diu el marcador. Però s'ha de rebaixar aquesta xifra.

– S'ha sentit qüestionat per això?

–Més per mi mateix. Jo haig d'agrair a la Federació el suport que m'ha donat sempre.

– I els jugadors?

–Suposo que el que jugui més estarà més content i el que no, no tant.

– Les bandes últimament han sigut la via d'entrada dels rivals. ¿S'han buscat solucions?

–És que si et fixes els millors jugadors dels rivals han estat homes de banda. Bale ens preocupa moltíssim perquè no li cal arribar en plena forma per fer una centrada de moltíssim perill, ja s'ha vist en la Supercopa però també s'ha de dir que si mirem la mitjana de centrades i rematades en contra, possiblement no seria el nostre punt més feble.

–Hi ha molts jugadors com Cristian, Marc Pujol, Ferran Pol, Riera o Moisés que estan a la Lliga Nacional. ¿Es bo que tinguem en la competició domèstica d'Andorra als millors exponents de la selecció?

–És decisió d'ells i molts han fet una temporada fantàstica. No m'hi fico.

– Que l'FC Andorra baixi i estigui carregat de problemes institucionals afecta?

–Perjudica segur, és evident, hi ha molts internacionals. Però l'equip va tirar endavant malgrat tot. Crec que els jugadors, quan comença la temporada i entrenen i juguen, s'obliden de tot.

–El futbol cada dia genera més diners. La prova els fitxatges. Això augmenta les distàncies amb el futbol andorrà, que encara és amateur?

Si ho mesurem en resultats aquest estiu hem estat més a prop que mai passant una ronda de la Champions. Malament farien els altres equips si no ens respectessin. Ser amateurs no serveix d'excusa. Tenim una lliga que millora dia a dia.

– I un nou Estadi Nacional, la Borda Mateu...

–L'Estadi Nacional ja tenim ganes de gaudir-lo. Si tenim més camps tindrem més volum de treball i donarem un pas endavant. Ens esperen partits molt macos. Fa cinc anys teniem el Comunal i Aixovall. Ara també Ordino, Alàs, Borda Mateu, més camps de set, de mini... No s'ha parat de treballar.

– Que l'Estadi Nacional sigui de gespa artificial, ¿ja li va bé?

–Sota la meva opinió, a la gespa natural en un país com Andorra no li veia més que avantatges i la calefacció a sota de la gespa li donava un plus. Però respecto la decisió de posar-ne artificial. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT