PUBLICITAT

Els bombers recuperen els trasllats sanitaris urgents el setembre

  • Els canvis comportaran la incorporació de dos nous bombers a la caserna de Santa Coloma
JOSEP ROMERO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un equip de bombers atenen a un ferit en un accident de circulació al carrer Prat de la Creu a la parròquia d'Andorra la Vella. Foto: EDUARD COMELLAS

La reordenació del sistema de transport sanitari que es posarà en marxa a partir del proper 1 de setembre preveu, entre altres coses, que els bombers tornin a assumir el transport sanitari urgent no medicalitzat és, a dir, sense presència de metge. Una tasca que ja duien a terme abans de la reordenació del sector el 2007. Els propers canvis comporten la incorporació de dos nous agents de bombers a la caserna de Santa Coloma, segons va explicar el director adjunt del cos, Jordi Farré. El transport urgent el seguirà assumint el SUM. D'aquesta manera, les guàrdies diàries mínimes inclouran la presència d'un oficial, 5 sotsoficials i 15 bombers.

El SAAS coordinarà tot el transport sanitari i continuarà fent-se càrrec de la prestació directa de tots els serveis que requereixin un suport medicalitzat, comptabilitzats en uns 1.200 serveis anuals. Els serveis de transport secundaris el seguiran assumint les empreses privades. El transport sociosanitari continuarà duent-lo a terme la Creu Roja.

La reestructuració preveu un estalvi d'un milió d'euros anuals amb el retorn dels bombers al transport sanitari intern. D'aquesta forma passaran de les 400 intervencions a les més de 4.500, segons càlculs del mateix Govern.

En el seu dia l'executiu ja va mostrar la seva confiança en que el cos pogués assumir la realització d'aquestes noves funcions, donat que el servei ha anat evolucionant i s'ha anat reestructurant, de manera que, en principi, pot absorbir aquesta feina sense grans canvis, i sense haver de replantejar el sistema de torns actuals.

BALANÇ / Des de principis d'any, fins ahir mateix, els bombers havien realitzat a tot el país aproximadament uns 1.600 serveis de forma efectiva i uns 1.100 que corresponen a pràctiques internes. I és que des de fa dos anys «el personal de guàrdia de les quatre casernes existents al Principat tenen una pràctica obligatòria», va indicar Farré.

La majoria de les sortides efectuades pels bombers fins a mitjans d'aquest mes d'agost corresponen a les denominades assistències tècniques (500) seguides del transport sanitari (456). En el primer apartat encapçala el rànquing amb 102 serveis les obertures de portes; inundacions amb 65 i riscos per a la natura (caiguda de rocs, esllavissades,...) amb 64. Fins el moment també s'han efectuat 115 intervencions per accidents de trànsit, que inclouen a la vegada des del rescat de les persones fins les tasques pròpies de la neteja de les carreteres, entre d'altres.

Les sortides realitzades provocades per incendis en habitatges i diferents establiments i locals van ser de 165. D'aquest percentage, un 80% corresponen a diferents sinistres a vivendes. A més, per focs originats per matolls i cremes controlades es van fer 11 sortides. També cal destacar els serveis realitzats pel rescat d'animals, (15).

EFECTIUS/ La plantilla actual del cos està formada per 120 bombers, inclosos els que ocupen càrrecs directius, 4 administratius i 10 operadors telefònics. Del conjunt d'agents cal dir que n'hi ha 10 efectius que estan reben la seva formació inicial.

Pel que fa als agents han de fer, com qualsevol altre funcionari de l'administració pública,1.792 hores anuals i un mínim de 73 guàrdies de 24 hores a l'any.

El personal adscrit en l'actualitat disposa en el parc de Santa Coloma de 6 oficials, 12 sotsoficials i 37 bombers. Al Pas de la Casa hi ha 6 sotsoficials i 13 agents. Pel que fa als de la Massana i de Canillo es comptabilitzen 5 sotsoficials i 13 bombers.

HISTÒRIA/El Servei d'Extinció i Salvament de les Valls d'Andorra és un servei relativament jove si tenim en compte els països veïns. Els primers documents que es tenen on es fa al·lusió a la lluita contra els incendis daten de 1901, en els quals ja es parla d'una junta contra incendis dels quarts de les valls.

A finals de l'any 1961 el Cos de Bombers ja estava format per un cap i sis bombers, i disposaven d'un camió i una ambulància a la primera caserna del Principat, ubicada a Andorra la Vella. El mes d'abril de 1979 i a causa de tots els problemes de comunicació que hi havia amb el Pas de la Casa, es va inaugurar la caserna del Pas de la Casa, amb dos efectius i dos vehicles.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT