PUBLICITAT

L'obertura de l'aeroport de la Seu a vols comercials es retarda al novembre

  • Una desena de companyies estan interessades en realitzar vols regulars de passatgers
  • S'ultima una col·laboració entre el sectors turístics de l'Alt Urgell, la Cerdanya i Andorra
JOSEP ROMERO
LA SEU D'URGELL

Periodic
Una concentració d'avionetes aterrades a les pistes durant la presentació de l'aeroclub de les instal·lacions de l'aeroport de la Seu d'Urgell. Foto: TONY LARA

Tot i que encara no hi ha data oficial per la reobertura de l'aeroport de la Seu a avions de passatgers, el departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya hi treballa a contra rellotge per poder fixar-la entre finals d'octubre i principis de novembre. La hipòtesi la corroboraria el calendari de treball que tenen sobre la taula algunes de les companyies interessades en realitzar els vols. Una de les que ja disposa de tota la maquinària és Air Andorra. L'empresa preveu començar a volar entre la Ciutat Comtal i l'aeroport d'Andorra-Pirineus a principis de novembre donat que Aeroports de Catalunya ja els ha comunicat aquesta possibilitat.

Per la seva part, el govern català manté encara les previsions d'obertura tot i que ha calgut tornar a treure a concurs públic el sistema de control de vols Afis (Aerodrome Flight Information Service) per a l'aeroport pirinenc. Aquest sistema es va adjudicar el passat mes de gener a l'empresa Saerco per 1,3 milions d'euros, però deficiències en el plec de clàusules de la licitació van obligar a repetir el procés de contractació. Així, els tràmits es van tornar a allargar fins a principis d'aquests mes d'agost i ara ahi ha un termini de com a màxim tres mesos per posar en marxa el sistema.

Aquesta eina és necessària per a l'operativa dels vols comercials als aeroports en què no hi ha torre amb controladors aeris, com serà el cas de l'aeroport alturgellenc. La data límit per finalitzar l'operació és el mes d'octubre i es preveu que l'empresa contractada instal·li i gestioni durant un termini de dos anys el sistema de control de vols.

Una vegada el ministeri de Foment espanyol doni el vist-i-plau als treballs realitzats per la Generalitat serà el mateix Estat espanyol l'encarregat d'autoritzar l'obertura de les instal·lacions en funció de si es compleixen els requisits establerts per les normatives internacionals i que acostumen a ser força estrictes especialment pel que fa a temes de seguretat.

COMPANYIES INTERESSADES/ Algunes de les companyies interessades en volar des de l'aeroport ho tenen tot a punt per poder començar a vendre els primers bitllets. Air Andorra forma part d'aquest conjunt d'empreses. Malgrat que la Generalitat no vol facilitar-ne els detalls, algunes fonts consultades no ho van desmentir .

Tampoc van voler pronunciar cap de les institucions implicades en la posada en marxa de l'aeroport davant les crítiques rebudes per part d'alguna d'aquestes companyies que es queixen de la manca de suport per tirar endavant aquest important projecte.

OFERTA TURÍSTICA CONJUNTA/ La posada en marxa de vols comercials ha propiciat que, per primer cop, els sectors de l'hoteleria i hostaleria de l'Alt Urgell i la Cerdanya i d'Andorra treballin conjuntament en la promoció i comercialització turística d'aquesta gran àrea del Pirineu. Ara s'està ultimant un gran pacte de col·laboració entre l'Associació d'Hostaleria de l'Alt Urgell i la Unió Hotelera d'Andorra, que recull diferents línies d'actuació conjunta. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT