PUBLICITAT

Andorra a l'estiu: Una vintena d'obres en curs i 24 milions invertits

  • Des del juny s'han adjudicat 11 projectes, sobretot millores viàries i a centres escolars
  • Els treballs més cars a mig fer són els de l'Estadi Nacional i la rotonda a la sortida de Soldeu
CLARA GARNICA
ESCALDES-eNGORDANY

Periodic
L'interior de l'hotel Glòria, en procés de remodelació, en una imatge d'aquest juliol passat. Foto: TONY LARA

Al sector de la construcció se li gira feina durant els mesos estivals. Aprofitant que hi ha vacances escolars i que per tant el trànsit es redueix, i també amb la voluntat de tenir-ho tot apunt abans que comenci la temporada a les pistes d'esquí, el país s'omple d'obres, de màquines, de treballadors de la construcció i de pols. Més d'una desena de projectes s'han adjudicat des del passat mes de juny. Si a aquests se li sumen els que ja hi ha en curs, dels quals n'hi ha alguns que es van iniciar fa més d'un any, són almenys una vintena de treballs realitzant-se en l'actualitat (sense comptar els que duen a terme empreses privades). En total, i segons dades facilitades pel Departament d'Ordenament Territorial, les obres en vigor suposen pel Govern una inversió d'aproximadament 24 milions d'euros. S'hi inclouen infraestructures com l'Estadi Nacional o el Centre de Tecnificació d'Ordino, canalitzacions del riu com la que s'està fent a Santa Coloma, treballs a la xarxa viària com la rotonda a la sortida de Soldeu o millores a edificis públics com l'ampliació del centre penitenciari.

L'obra més cara en curs és la de l'Estadi Nacional, adjudicada per 3,7 milions d'euros l'abril del 2013. També destaca l'eixamplament de la CG2 a l'alçada del Tarter (1,7 milions d'euros), el condicionament de l'hotel Glòria i l'ampliació de la plaça Major de Sant Julià (1 milió d'euros) o dues rotondes: la de la sortida de Soldeu (1,8 milions) i la d'Escaldes a l'alçada del carrer ciutat de Sabadell (1,2 milions). En el cas d'aquesta última, malgrat ja haver-se adjudicat, l'empresa responsable encara no n'ha iniciat els treballs.

Després hi ha d'altres millores viàries que ja fa mesos que alteren el trànsit. És el cas del desdoblament de la CG2 a la zona del Lloset d'Encamp (263.000 euros), que ultima la fase d'asfaltatge i que ha causat retencions destacades els darrers dies; o la construcció d'una rotonda a l'avinguda Fiter i Rossell, sortint cap a la Massana, on hi ha pas alternatiu. Aquesta infraestructura hauria d'haver acabat fa anys però ha patit diversos retards. El Govern va assegurar que estaria enllestida aquest estiu però de moment els treballs avancen a ritme molt lent.

D'entre les partides per millorar la xarxa viària, la més important és la que es destina a la pavimentació de les calçades de carreteres generals i secundàries. Són 4,4 milions d'euros, tot i que no tot es realitza durant la campanya estival. Finalment, Ordenament Territorial també destina partides anuals per dues campanyes més: de tractament de talussos i per la millora de les proteccions enfront la caiguda de blocs rocosos.

Millores als centres escolars / A banda dels treballs a carreteres, durant l'estiu també es posen cap per avall els centres escolars. El Govern ha destinat gairebé un milió d'euros per millorar les infraestructures pensant en el curs 2014-2015. S'estan fent treballs a l'escola espanyola i francesa d'Encamp (canvi de finestres i aïllament de façanes), a l'escola francesa de la Massana (refecció del pati), a l'escola espanyola de Ciutat de Valls (reforma dels sanitaris), i finalment a l'escola del Pas de la Casa (refecció dels patis). Als mesos estivals també s'han realitzat obres a l'escola espanyola i andorrana d'Escaldes.

LOCUBSA, CONTRACTISTA PRINCIPAL / Fent un cop d'ull a totes les obres en curs, incloent-hi també les campanyes de millora a les carreteres, el contractista que més obres ha guanyat per concurs públic és Locubsa. És el responsable de l'Estadi Nacional, de l'eixamplament de la CG2 a Soldeu, de la rotonda a la sortida també de Soldeu, de les millores a l'escola francesa i espanyola d'Encamp i de les millores al centre del Pas de la Casa. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT