PUBLICITAT

L'últim veredicte sobre la gespa de l'Estadi Nacional es posposa un dia

  • La preocupació és ja màxima amb la incertesa de si la selecció podrà jugar dimarts contra Gal·les
IVÁN MOURE
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Gea ?amb la pilota?, Vergara ?al costat del banderí? i Cerqueda ?el tercer per l'esquerra, d'esquenes? ahir a la tarda en la trobada a l'Estadi Nacional Foto: ÀLEX LARA

Ahir, en teoria, s'havia d'oficialitzar el veredicte definitiu sobre si el debut de la selecció de futbol, el pròxim dimarts en la fase de classificació per a l'Eurocopa del 2016, es jugarà a l'Estadi Nacional. L'empresa que s'encarrega d'això, però, va comunicar que posposava la decisió per avui, tres dies hàbils abans del partit contra la Gal·les de Gareth Bale.

Fa un mes eren tot flors i violes perquè els timings de les obres garantien amb solvència l'estrena de la nova instal·lació que acollirà els partits a casa de la tricolor; però la gespa, que tants estires-i-arronsa ha provocat entre el Govern i la Federació Andorrana de Futbol (FAF) pel tipus a escollir, ha aparegut novament de cop i volta com l'element que pot truncar tots els esforços fets fins ara.

La FIFA sempre engega un protocol d'actuació per examinar les gespes noves dels estadis que han d'acollir partits internacionals subcontractant una empresa especialitzada en la matèria. En el cas de l'Estadi Nacional es va encarregar aquesta tasca a un laboratori de Gant (Bèlgica) que s'havia d'apropar la segona setmana d'agost. Però dita empresa va anar prorrogant la visita fins que, per fi, ho va fer el dijous de la setmana passada, amb gairebé tot a punt però ja sense marge de maniobra per buscar un pla B en cas que fos necessari.

La sorpresa va arribar quan la inspecció va determinar que la gespa no era apta. L'estira-i-arronsa del qual parlàvem en el segon paràgraf d'aquesta notícia es centrava en que la FAF volia gepa híbrida però el Govern –qui té l'última paraula– va declinar-se per una d'artificial catalogada de dues estrelles, que permet la disputa de partits internacionals tant de futbol com de rugbi. El dijous passat, per al laboratori de Gant, el problema era que el terreny de joc era massa tou i la pilota relliscava sense control.

El consell per solucionar aquest problema era regar, raspallar, moure i utilitzar el camp perquè el cautxú s'assentés i la gespa s'endurís. Per entendre'ns, el que cal és rodar-lo, com es feia abans amb els cotxes. FAF i Govern han complert la seva part aquests dies permetent entrenar al VPC de rugbi i a les seleccions absoluta i sub-21 de futbol; i la pluja, que va fer acte de presència la setmana passada, també va aportar el seu gra de sorra.

Tot i així, en menys d'una setmana no se sap si hi haurà temps a que les instruccions donades tinguin el seu efecte. L'empresa que avalua no ha ajudat gens posposant l'estudi en gairebé un mes, perquè ara no hi ha marge de maniobra. Ni per adequar ni per buscar una altra seu.

Ahir com a molt tard, els dos tècnics del laboratori de Gant havien de tornar a fer l'última inspecció i dictaminar un veredicte però a última hora de dilluns van alertar que fins avui no vindrien a Andorra. Possiblement això es faci per dos motius: o aquest laboratori no entén de puntualitat, o retarden la visita 24 hores guanyant una mica de temps perquè la gespa s'endureixi prou com per considerar-la apta perquè es jugui el partit. El que està clar és que des de Gal·les miren la situació amb nervis i incredulitat perquè des d'avui queden tres dies hàbils per al partit i no saben a on han d'anar, a banda de que hi ha 1.300 seguidors que ja tenen l'entrada pagada i molt probablement el desplaçament i l'estada; i des d'Andorra hi ha una enorme preocupació per la imatge que s'està donant i perquè hores d'ara l'única solució si la gespa no es valida sembla ser ajornar el partit. El Comunal no té prou cabuda per als aficionats i demanar jugar en una altra seu requereix una paperassa impossible d'arreglar en tres dies.

A tot això, ahir a la tarda es van reunir a l'Estadi Nacional Jordi Cerqueda, Tomàs Gea i Eduard Vergara per fer un cop d'ull als últims moviments dels treballadors: numerar els seients, pintar les línies del terreny de joc, arreglar la zona del mur i posar a punt la instal·lació elèctrica necessària per la premsa. Mentre la FIFA diu què, Andorra es prepara per jugar dimarts. I no més tard.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT