PUBLICITAT

Martí i Rajoy donen un impuls a les negociacions per pactar el CDI

  • El president espanyol brinda el suport de Madrid a les converses per a l'acord d'associació amb la UE
J.R. BAIGES / EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY/MADRID

Periodic
Rajoy conversa amb Martí a l'entrada al Palau de la Moncloa abans de l'inici de la reunió, ahir Foto: Juan Manuel Prats

La trobada a Madrid entre el cap de Govern, Torni Martí, i el president espanyol, Mariano Rajoy, no es va moure ni un mil·límetre de l'agenda marcada prèviament, segons el comunicat que ahir va fer públic el gabinet de premsa. Sobre la taula hi havia el Conveni de no Doble Imposició (CDI) que tant interessa a Andorra per ser Espanya un soci comercial prioritari, així com França. Ambdós mandataris van coincidir en donar una empenta al CDI –en la línia dels signats amb França i Luxemburg– que facilitarà «aixecar la doble imposició que grava les exportacions de serveis entre ambdós països en un marc de cooperació i transparència en matèria fiscal». No va transcendir si Madrid vol anar una mica més enllà per disposar de dades de forma automàtica, ni tampoc si es van tractat altres temes d'actualitat, a banda de la negociació d'Andorra amb la UE.

Martí va estar uns 45 minuts al Palau de la Moncloa i a la sortida no va fer cap mena de declaració sobre com s'havia desenvolupat la reunió. Això sí, Martí i Rajoy van programar una primera ronda tècnica de negociacions per al proper dia 22 «per culminar aquesta negociació durant els propers mesos», segons s'assenyala en el comunicat.

suport a Europa / La resta de la trobada va estar marcada per l'interès d'Andorra en trobar aliats per a les converses que han de marcar el futur sobre quines relacions s'instauraran amb la Unió Europea. Andorra compta ja amb el suport de França –com va assegurar el copríncep Hollande en la seva visita al Principat–, i Rajoy va expressar també la posició espanyola a favor de donar-hi suport: «El president espanyol va brindar a Martí la plena col·laboració d'Espanya de cara a les futures negociacions», s'apunta en el comunicat. Unes negociacions que haurien de permetre l'accés d'Andorra al mercat interior de la UE respectant certes especificitats, com ja preveu el Tractat de Lisboa.

El cap de Govern va exposar al líder espanyol que s'obre una oportunitat amb el mandat de negociació d'un acord d'associació amb la UE dels tres països europeus de reduïda dimensió –San Marino, Mònaco i Andorra– «que els permeti un ple accés al mercat interior; mandat de negociació que donaria continuïtat a l'acord adoptat pel Grup AELC (Associació Europea de Lliure Comerç) del Consell Europeu el 6 de desembre de l'any passat.»

A més , la reunió va servir per convidar Rajoy, que visitarà Andorra en els propers mesos en viatge oficial en resposta a la invitació de Martí, i serà així el primer president espanyol actiu a fer-ho si finalment es concreta el viatge. El dirigent andorrà va convidar Rajoy a visitar el Principat abans de final d'any i les dues parts s'han compromès a buscar-hi una data.

Així es va anunciar des de La Moncloa, després d'una trobada en què també es van tractar altres assumptes com l'interès d'Espanya per entrar al Consell de Seguretat de l'ONU. Fonts de la Presidència espanyola van confirmar que Rajoy i Martí no van parlar en cap moment del cas Pujol.

obertura econòmica / Per la seva banda, des del Govern andorrà es va insistir ahir que «tant el conveni de doble imposició com la futura associació amb la Unió Europea s'inscriuen en el programa de reformes que està duent a terme el Govern d'Andorra per millorar la competitivitat de l'economia andorrana a partir de l'homologació i l'obertura» La reunió, segons l'Executiu espanyol, es va desenvolupar en un clima de cordialitat i entesa i va servir per constatar el bon estat de les relacions entre els dos països.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT