PUBLICITAT

Torra veu DA procliu a les demandes dels funcionaris sobre les jubilacions

  • El portaveu creu que hi ha voluntat de garantir el 60% dels sous en les pensions
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Després de gairebé tres hores de reunió entre els sindicats de funcionaris i els membres del Grup Parlamentari Demòcrata de la Comissió de Finances i Pressupost, el portaveu de la Plataforma de Funcionaris, Joan Torra, va afirmar que els van explicar les esmenes al Projecte de llei de reforma dels complements de jubilació. Segons Torra, «moltes van cap a les nostres demandes». Les que es podrien valorar de moment són la garantia del 60% del salari amb les pensions i la voluntarietat dels treballadors públics de fer aportacions al fons de les jubilacions. Amb tot, els funcionaris reclamen que s'aportin els 280 milions d'euros que no s'han aprovisionat per a les jubilacions amb una previsió «més garant» i «més de pressa». La llei, va exposar Torra, no especifica com s'han d'aportar aquests diners i, per tant, si el grup demòcrata no ho modifica amb esmenes els funcionaris ho reclamaran per la via de la Justícia.

Segons el portaveu de la Plataforma de Funcionaris hi ha dos aspectes que podrien canviar i recollir les demandes dels funcionaris. D'una banda, la garantia que els treballadors rebran el 60% del darrer salari percebut, i de l'altra, que l'aportació al fons de jubilacions per part dels funcionaris sigui voluntària i no obligatòria com marca el text actual.

aportacions / Els funcionaris també exigeixen que es reconegui que ja realitzaven una aportació a les jubilacions i que l'1% del salari era per a la mútua i la jubilació. «Canvia el percentatge però no es pot dir que els funcionaris no han participat en la jubilació», va assenyalar el portaveu. Reclamen també els 280 milions que s'havien d'haver aportat per pagar les jubilacions i el compromís del Govern que s'ingressin «en un temps raonable», va manifestar Torra. «No demà mateix, però tampoc amb una projecció de 50 o 70 anys», va manifestar. Per això, consideren que s'haurien d'introduir esmenes perquè l'Executiu fos «més garant» i aportés els diners «més de pressa». Segons el portaveu, els parlamentaris demòcrates són «conscients» d'aquesta necessitat i «es mirarà d'articular d'alguna manera». Ara per ara, però, les aportacions es consideren com una renda, de manera que es poden fer un cop el funcionari es jubila, informa l'ANA.

Precisament aquest és un dels punts més conflictius ja que si no ho modifica el grup amb esmenes, ho intentaran fer els funcionaris per la via de la Justícia, va avisar Torra.

Per últim, els canvis en les prejubilacions també creuen que han de ser objecte d'esmena. Segons Torra, «s'està estudiant» perquè en alguns cossos les lleis específiques marquen 15 o 20 però altres s'han de regir pels 30 anys que apunta el text actual. Així mateix, la retroactivitat de la llei per evitar que afecti als que ja eren al cos és una altra de les demandes dels sindicats.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT