PUBLICITAT

Les donacions als partits seran d'un màxim de 6.000 euros

  • La subvenció actual es divideix en dos per satisfer al GRECO
JOAN RAMON BAIGES
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Lozano i Escoda en la campanya dels Verds, el 2011 Foto: TONY LARA

La Comissió Legislativa d'Interior va deixar ahir gairebé enllestida la proposició de llei qualificada de partits polítics, una exigència del GRECO que havia demanat a Andorra un nou text per aclarir d'on arriben les dotacions que permeten el funcionament normal de les formacions polítiques.

Finalment s'ha optat per una fórmula mixta que doni satisfacció a l'organisme internacional i que alhora no suposi un increment de les dotacions públiques actuals, en considerar els consellers de la comissió que no seria ben vista pels ciutadans en un moment en què s'està venent l'austeritat com a eina per fer front a la crisi i a l'endeutament de les diferents administracions.

Pel que fa a les donacions, queden limitades a les persones físiques i hauran de ser d'un màxim de 6.000 euros anuals, de manera que s'ha suprimit una versió anterior que permetia la donació de persones jurídiques per un valor màxim anual de 12.000 euros per partit.

Per assegurar-ne una major transparència, queden excloses de les donacions les persones físiques o jurídiques que prestin serveis o facin subministraments per a alguna de les administracions públiques. Lògicament, les donacions anònimes queden vetades.

El text està pràcticament enllestit i a la comissió només li queda validar l'exposició de motius. El punt que més debat ha originat ha estat precisament el del finançament. Finalment s'opta per un sistema doble. El que s'ha decidit és partir la dotació actual en dos. D'aquesta manera els partits polítics cobraran per dues vies: una com en el model actual segons els nombres de vots i els càrrecs electes, i l'altre es transforma en una subvenció que es donarà al principi de la legislatura i que teòricament ha de permetre el funcionament dels partits polítics, com reclama el GRECO.

El matís –important– és que justificant-ho els partits polítics podran utilitzar aquesta segona partida també per a la campanya electoral.

Per evitar augmentar la dotació, s'ha reduït de deu a cinc euros per cada vot obtingut per cada candidatura a les eleccions al Consell General, i la mateixa quantitat a les comunals. Aquests xifres són les mateixes per a la segona via que subministrarà finançament als partits.

sense representació / Tampoc es veuran afectades les formacions que no obtinguin representació parlamentaria, ja que com en l'actualitat podran rebre la subvenció establerta per al funcionament i la campanya electoral.

La feina de la Comissió té el seu punt de partida en les recomanacions del Consell d'Europa a través de l'organisme internacional que tracta sobre la corrupció (GRECO), que en el seu examen a Andorra va qüestionar el model de funcionament sense que hi hagi una subvenció directa del Govern.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT