PUBLICITAT

Martí i el Papa tracten temes delicats com l'avortament i el matrimoni gai

  • El cap de Govern explica i defensa com s'han abordat aquests dos temes durant la legislatura
  • L'Executiu convida el Sant Pare a visitar el Principat i aquest no tanca la porta a la invitació
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Martí i el Sant Pare es troben al Palau Apostòlic de la Ciutat del Vaticà, ahir al matí. Foto: L?Osservatore Romano Photographic

La controvertida reunió que el cap de Govern, Toni Martí, va tenir aquest dimarts amb el seu homòleg espanyol, Mariano Rajoy, va tenir el seu contrapunt ahir al Palau Apostòlic de la Ciutat del Vaticà. L'audiència privada amb el Sant Pare, celebrada pels volts de les 12 del migdia i d'uns 25 minuts de durada, va ser força més plàcida i distesa. Es van tractar temes punyents, això si, com és el cas del debat sobre l'avortament o les unions entre parelles del mateix sexe. Però, i malgrat que les dimensions de defensa són força oposades (una des del punt de vista religiós, l'altra des del punt de vista polític i històric), totes dues tenen punts en comú i de reforç.

«Són temes sensibles», va analitzar ahir el cap de Govern hores després de la trobada. Martí va voler explicar al Papa quina és la problemàtica concreta a Andorra. «Em segueixo reafirmant que no es pot desvincular del debat institucional i que no s'hi val no voler veure les implicacions que tindria legislar la qüestió», va dir en relació a l'avortament. Aquí el Sant Pare, tenint en compte la postura de l'Església, li va mostrar el seu suport, tot i que ahir Martí en cap cas va voler definir la resposta del Vaticà com un «reforç» a la seva acció.

Pel que fa a les unions entre parelles del mateix sexe, «ja se sap la posició de l'Església», va plantejar Martí, malgrat que aquest «no sigui un tema tan punyent». De fet el Papa Francesc ha estat el primer dels pontífex en obrir una petita escletxa en aquest sentit. «Si algú és gai, ¿qui sóc jo per criticar-ho?», va respondre a un periodista durant un viatge en un avió de tornada a Rio de Janeiro.

¿Visita a andorra? / L'agenda del Sant Pare està molt atapeïda. Però això no va privar Martí d'intentar convèncer-lo perquè vingués a conèixer Andorra. «Som dels pocs països catòlics que no ha visitat», li va justificar. El Papa Francesc es va prendre la invitació «amb educació i respecte». «I jo no desespero, seria una gran notícia que ens vingués a visitar», va assegurar el cap de Govern.

Acabi venint o no, el líder demòcrata va assegurar que el Sant Pare és «molt coneixedor de la realitat andorrana». De fet, durant la trobada van estar parlant de la recent concessió del títol per part del Vaticà de basílica papal menor al Santuari de Nostra Senyora de Meritxell. Així mateix, també van comentar la recent inclusió del Santuari a la Ruta Mariana, per entrar dins un circuit que aplega diversos monuments a França i Espanya.

Martí va assegurar que el Papa és una persona «molt afable» i que per a ell ha estat un privilegi poder-lo conèixer. Encara va anar més enllà, afirmant que tots els caps de Govern d'Andorra, independentment de les seves creences religioses, haurien de mantenir almenys una vegada una audiència amb ell.

El Papa va obsequiar Martí amb una medalla de l'Àngel de la Pau, mentre que Martí li va regalar una reproducció del Manual Digest.

REUNIÓ AMB PAROLIN / Amb posterioritat a l'audiència privada, el cap de Govern, acompanyat del ministre d'Afers Exteriors, Gilbert Saboya, i de l'ambaixador prop de la Santa Seu, Jaume Serra, va mantenir una segona reunió amb el Secretari d'Estat de la Santa Seu, cardenal Pietro Parolin, acompanyat del Secretari per a les Relacions amb els Estats, monsenyor Dominique Mamberti.

Durant la reunió, Martí va exposar les reformes endegades durant els darrers anys sobre obertura, transparència i homologació de l'economia andorrana. En aquest sentit, el cap de Govern va explicar la reforma fiscal, la negociació de convenis de doble imposició i l'obertura econòmica. 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT