PUBLICITAT

Sindicatura demana al TC que faciliti publicar la llei de la Justícia

  • Es deixaria de banda l'article qüestionat pel Copríncep Francès
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La seu del Tribunal Constitucional. Foto: ÀLEX LARA

La Sindicatura ha emès una petició al Tribunal Constitucional per tal que deixi publicar la Llei qualificada de modificació de la Llei qualificada de la Justícia –aprovada el passat 24 de juliol pel Consell General– deixant de banda l'article 48. En el document enviat a finals d'agost, al qual ha tingut accés l'ANA, la Sindicatura exposa que «en data 12 d'agost ha estat registrada al Consell General una carta en què la representant del Copríncep Francès, entre d'altres, anuncia la presentació d'un dictamen previ d'inconstitucionalitat» sobre aquesta llei.

Amb posterioritat, afegeix, el Consell General «ha tingut coneixement que dit requeriment versa exclusivament sobre l'article 48». La Sindicatura destaca que molts preceptes d'aquesta llei tenen «una estreta relació» amb les altres dues llei de la Justícia aprovades el mateix dia, la de Llei de modificació de la Llei transitòria de procediments judicials i la de la Llei qualificada de modificació del Codi de procediment penal. És per això que «la no entrada en vigor de les tres lleis de forma coetània provocarà omissions, desajustos i incoherències», motiu pel qual demana que la modificació de la llei de la Justícia entri en vigor sense el punt qüestionat.

En la petició enviada el 25 d'agost la Sindicatura demana al Constitucional que permeti la publicació sense l'article 48 del text qualificat de modificació de la Llei qualificada de la Justícia. Aquest punt, que és el que fa referència a la creació de la figura dels jutges i batlles suplents o de reforç, és el que ha suscitat els dubtes del Copríncep Francès, i pel qual ha anunciat que presentarà un dictamen previ d'inconstitucionalitat.

conseqüències greus / Així doncs, la Sindicatura afegeix que «la interrelació entre les tres normes és evident», donat que molts dels preceptes que es modifiquen en les altres dues lleis són «el desenvolupament d'allò establert en la Llei qualificada de modificació de la Llei qualificada de la Justícia». És per això que «resulta d'especial rellevància» que aquells preceptes d'aquesta norma que no hagin estat qüestionats «entrin a formar part de l'ordenament jurídic andorrà al mateix temps que la resta de lleis de l'àmbit judicial». Si no, «es poden generar conseqüències greus en el normal funcionament de l'administració de Justícia». Les competències en matèria penal entre el Tribunal de Corts i la Secció Penal de la Batllia, el còmput dels terminis que afecten aquelles persones afectades per una mesura temporal de privació de llibertat o la regulació del procediment de revisió de sentències fermes dictades pels òrgans jurisdiccionals són alguns dels aspectes que entren en contradicció si coexisteixen l'antiga Llei de la Justícia amb les dues noves lleis.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT