PUBLICITAT

El Govern considera constitucional la integritat de la llei de la Justícia

  • Espot creu injustificades les crítiques rebudes per la decisió del Consell General?
JOSEP ROMERO
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El nou magistrat del TC, Isidre Molas, saluda al Síndic General, Vicenç Mateu, a la casa de la Vall. ahir Foto: SFG

El president del Tribunal Constitucional, Juan Antonio Ortega Díaz-Ambrona, va evitar pronunciar-se ahir sobre la demanda de la Sindicatura al TC per tal que permeti publicar la Llei Qualificada de la Justícia, aprovada a finals del juliol passat pel Consell General, deixant de banda l'article 48 que ha estat qüestionat pel Copríncep Francès. Una disposició que fa referència a la creació de la figura dels batlles i magistrats substituts.

Durant l'acte de jurament del nou magistrat del Constitucional, l'historiador i polític català Isidre Molas, Ortega va esquivar als mitjans de comunicació per evitar ser preguntat sobre el respecte. En canvi, el ministre de Justícia i Interior, Xavier Espot, no va voler perdre l'ocasió per defensar la decisió de la Sindicatura de demanar al TC que es pugui publicar la integritat de la Llei qualificada de modificació de la Llei de la Justícia ja que és «absolutament procedent pensant en el benestar i en els interessos dels ciutadans».

Espot va manifestar que l'interposició del dictamen previ d'inconstitucionalitat respecte a una llei significa que el termini de sanció de la mateixa queda en suspens i «les altres entren en vigor». Espot va posar com exemple de les distorsions i perjudicis que provocaria la no entrada en vigor de les tres lleis de forma coetània, el cas de la competència per administrar justícia en matèria criminal en tribunals diferents. Així, «el Codi de procediment penal parla de la necessitat d'una nova redistribució de competències en matèria general, mentre que la nova llei qualificada de la justícia estipula un altre repartiment competencial», va afegir.

Per tant, caldrà esperar perquè a partir d'ara s'obre un termini de dos mesos per tal que els magistrats del Constitucional emetin el resultat de les seves deliberacions. D'altra banda, el titular de Justícia va aprofitar per qualificar «d'injustificades» les crítiques rebudes davant l'actuació del Consell General, tot assegurant que «estan formulades des del desconeixement de la realitat diària».

NOU MAGISTRAT/ Isidre Molas va destacar durant l'acte de jurament que la funció del Constitucional és garantir «els drets i les llibertats i el sistema democràtic». A més, va remarcar el caràcter no partidista del TC que permet «resoldre conflictes jurídics que es puguin presentar davant d'ella per impugnar lleis o defensar els drets de les persones», i va subratllar la importància de «fer guardar la Constitució» i deixar als andorrans que decideixin «quines lleis creuen que necessiten i volen fer». 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT