PUBLICITAT

La V reuneix a 400 persones a dos dies de la Diada de Catalunya

  • L'acte organitzat per l'ANC d'Andorra es repetia després d'ajornar-lo dijous passat per la forta tempesta
IMAR MARTÍNEZ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Els castellers fent un pilar de quatre sota l'atenta mirada dels assistents a la plaça del Poble d'Andorra la Vella, ahir. Foto: ANA / / M.C.

Aquest cop sí. L'acte organitzat per l'Assemblea Nacional Catalana d'Andorra es va poder fer i unes 400 persones van fer acte de presència ahir a la plaça del Poble d'Andorra la Vella per celebrar una Diada de Catalunya anticipada. Tot i això, no es va poder igualar l'acte de l'any passat, en què prop de 600 persones van fer una Via Catalana que s'havia de cargolar perquè tothom hi tingués cabuda. Les estelades, senyeres, i les samarretes grogues i vermelles van anar arribant i a les 20.00 hores ja hi havia un grup important de gent. A la glorieta del centre de la plaça hi havia instal·lat un equip de veu i música i una parada on els assistents podien comprar samarretes i estelades, a més d'inscriure's per a l'autobús que demà sortirà cap a Barcelona per participar a la V.

Tot i que fins a última hora les mirades es tornaven a clavar en els núvols, les quatre gotes que havien deixat caure a mitja tarda van fer pensar que es podria repetir la situació del passat dijous, quan la intensa pluja va fer aplaçar l'acte fins ahir. Una cinta a la part de les cistelles de bàsquet marcava la zona en forma de V on s'havien de situar els assistents i on, segons els organitzadors, estava calculat que hi cabien unes 700 persones. L'Assemblea va repartir espelmes per fer-la més vistosa quan la llum del dia s'anés apagant. Tot i que en un principi no van lluir, però un cop donat per finalitzat l'acte per part dels organitzadors, per iniciativa popular els assistents van deixar les espelmes a terra resseguint la silueta de la V, moment que molts van aprofitar per treure mòbils i càmeres de fotografia per immortalitzar el moment.

Tradicions, música i emoció / No hi va faltar representació de la Colla Castellera d'Andorra, que ja havia aixecat un pilar en l'acte de la setmana passada. Ahir, sense pluja, la jova colla va fer dos pilars de quatre al centre de la V formada pels assistents. El primer quan l'acte acabava de començar i els participants s'estaven situant. En el segon, amb les espelmes ja il·luminant, els castellers van demanar col·laboració a la pinya i l'enxaneta va coronar la torre amb una estelada, animats pels crits d'independència.

La música de Lluís Llach va acompanyar l'acte, amb cançons mítiques i simbòliques com La gallineta, i amb el Cant dels Segadors que va sonar vàries vegades.

Els assistents / La pluralitat dels assistents era notable. N'hi havia de catalans residents a Andorra, alguns que fa anys que hi són i que portaven els seus fills ja nascuts al Principat, i d'altre recentment arribats. Molts repetien després de l'èxit de l'any passat i explicaven que la iniciativa era molt bona idea, «sobretot perquè no podrem anar el dia 11 a Barcelona i és la nostra forma de ser-hi presents». Molts van considerar també que «faltava fer-ne més difusió». D'altres eren residents a Catalunya que volien donar suport a l'acte. «Compartim llengua i territori», va assegurar un assistent de la Cerdanya. Finalment, hi havia andorrans que volien mostrar la seva «solidaritat» amb la causa catalana.

El coordinador de l'ANC d'Andorra, Manel Urindar, va considerar «un èxit» l'acte i va recordar que hi ha un autobús de 35 places pràcticament ple per baixar demà a Barcelona. Segons Urindar, aquests actes «serveixen per conscienciar a la població» de la voluntat de molts catalans. A més, va explicar els passos a seguir pels residents fora de Catalunya que vulguin votar el 9N, i va recordar que, a partir de demà, cada dimecres qui vulgui podrà fer-ho des del Centre Cultural La LLacuna d'Andorra la Vella amb l'ajuda de voluntaris de l'ANC d'Andorra.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT