Bale amarga la festa

• Lima marca el primer gol a l'Estadi Nacional però dos gols de l'estrella blanca eviten un resultat

El minut 5, en el qual Ildefons Lima enganya al porter Hennessey en el penal que significava l'1-0 provisional d'Andorra contra Gal·les, ahir Foto: ÀLEX LARA

Podia haver estat el debut somiat en el Preeuropeu, amb victòria o empat davant Gal·les, però Gareth Bale ho va evitar. Ildefons Lima va avançar la tricolor amb un gol de penal al minut 5, però l'estrella del Reial Madrid, en dues accions puntuals, va capgirar el resultat. El segon gol, una falta directa al minut 81, va ser una obra d'art. Andorra es va quedar a nou minuts de la glòria.

Sorpresa majúscula la no titularitat de Márcio Vieira. Com l'estiu passat, ha arribat massa baix de forma a la primera setmana de setembre, que és quan la selecció té compromisos internacionals oficials. Aquesta vegada ha tocat el debut en el Preeuropeu del 2016 davant Gal·les, i com fa 365 dies, el motor, pulmó i qui dóna més equilibri a la selecció nacional, ha començat el partit des de la banqueta.

Gal·les, de la seva banda, va decidir jugar amb Bale per la dreta de l'atac i per tant va ser el marcador de Maneiro, el relleu d'un Marc Garcia que ha causat baixa a última hora, en no remetre les molèsties que tenia. L'estrella del Reial Madrid, però, es va moure més entre línies en els primers 45 minuts; en la segona part va alternar la banda esquerra de Gal·les amb de nou el joc entre línies. Com Ramsey, va jugar amb pràcticament total llibertat.

La festa va començar puntual, i amb repartiment equitatiu d'aficionats a les graderies. El gol de la banda del riu i la mitja grada lateral d'aquella part, els gal·lesos; a l'altra banda i gol, la tricolor. Enmig, al darrere de la llotja, el marcador. No un de nou, sinó el del rugbi i sense canviar de lloc. Allà darrere ni es veia.

GOL MATINER, AL MINUT 5 / Lleig. Perquè al minut 5 el marcador ja havia registrat el primer moviment, quan part dels 3.150 aficionats encara enfilaven cap als seus seients. Gairebé un ple, per cert. Ben Davies va subjectar Ivan Lorenzo en una centrada i l'àrbitre va xiular penal. Una acció similar a la de feia dues hores a la rotonda de Tobira, quan un aficionat gal·lès va fer caure de la moto a un andorrà. Un detall absurd, sense necessitat, però el va tirar i per allò el van detenir. A Davies no, però l'acció, per poc que el toqués, es va castigar i també va tenir el seu càstig en forma de penal. Ildefons Lima va xutar a l'esquerra del porter, el va enganyar i va fer pujar l'1-0. Un gol històric que, possiblement, és també el més matiner de la història de la selecció.

Poc s'havia vist d'intencions fins llavors. Andorra esperava en el seu mig del camp, com hauria fet també amb el 0-0 i per a Gal·les, les primeres accions van passar per Ramsey i aquest executava cap a una banda o cap a l'altra. El jugador de l'Arsenal semblava ser el motor però el combinat que dirigeix Chris Coleman no acabava de fer mal. Bale era un receptor més i, dit sigui de pas, poc va fer sense espais. Ben diferent es va veure en la pilota aturada: al minut 16 el correcamins del Reial Madrid va rematar al primer pal un córner d'Allen que va fregar el travesser.

Dèiem que Gal·les no acabava de funcionar amb la tàctica Ramsey, així que Bale va decidir baixar amb més assiduïtat per fer ell d'arquitecte; i en moltes ocasions eren els dos els que s'associaven i buscar les pessigolles a una Andorra ben ordenada, marcant un clar 4-4-2 arreplegat en defensa i sense deixar fisures. Però quan menys s'esperava, Davies va tirar una centrada des de gairebé el mig del camp i Bale, com qui passava per allà, va rematar de cap actuant de 9 per fer l'empat.

La segona part va tenir el mateix diàleg, amb la tricolor un pèl més tancada. Gairebé no hi havien ocasions de gol, les més clares, com no, una falta de Bale que refusaria Pol al minut 56 i una rematada de cap de Ramsey al segon pal i amb tot a favor al 60, que incomprensiblement va enviar fora.

L'afició es va anar refredant amb el seu combinat, el gal·lès, que es va acabar quedant sense idees. Però una falta tan absurda com dubtosa de Lima en la frontal va proporcionar a Bale la nit de glòria. En una posició pràcticament idèntica a la del minut 56 -zona dreta del balcó de l'àrea gran-, aquesta vegada no va perdonar. Andorra es va quedar més a prop que mai amb Koldo a la banqueta.