PUBLICITAT

Les administracions necessiten temps per complir la regla d'or

  • Cinca avança que per assumir la llei cal revisar els topalls d'endeutament i modular el calendari
  • L'executiu pregunta si les competències que el text dona al Tribunal de Comptes són impròpies
GLÒRIA GURDÓ
ANDORRA LA VELLA

Periodic
El ministre portaveu, Jordi Cinca, en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, ahir Foto: ÀLEX LARA

El ministre portaveu i de Finances, Jordi Cinca, va explicar ahir a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, que el Govern havia emès el criteri favorable a la Proposició de llei de sostenibilitat de les finances públiques i d'estabilitat pressupostària i fiscal. Cinca va argumentar que «si haguéssim tingut abans una eina com aquesta no tindríem el nivell d'endeutament que tenim ara, per això compartim l'esperit del text». I va afegir que «això no treu que hi ha qüestions que caldria millorar, sobretot el calendari per a l'entrada en vigor i la posada en funcionament». El ministre portaveu va argumentar que «hem de tenir el temps necessari per adaptar-nos perquè els pressupostos tenen una certa continuïtat amb els exercicis anteriors i cal garantir que el que mani la llei pugui ser assumit sense provocar més tensions en la gestió». Cinca va reiterar que «si el límit d'endeutament d'entre el 20% i el 25% del PIB s'hagués fixat abans tindríem un marge suficient per gestionar els moments de crisi de manera folgada, però la proposició de llei arriba en un moment d'endeutament molt elevat per un petit país com el nostre, i això dificulta la gestió d'aquests mínims, per tant, creiem que caldrà una aplicació progressiva de la llei». La solució en opinió del ministre passarà per «un mixt». Cinca va puntualitzar que «no és la nostra missió donar solucions, sinó que toca al parlament esmenar la proposició, però en tot cas penso que caldrà revisar els topalls d'endeutament i modular el calendari per poder-la assumir». I en això Cinca es va referir tant a l'Administració central com a les administracions comunals que «es troben molt a prop del llindar màxim d'endeutament».

A més, Cinca també va advertir que «per assumir el que mana la llei també caldrà més eines per reforçar tant el Tribunal de Comptes com la intervenció de l'Estat». I va afegir que «la posada en funcionament de la llei haurà d'anar acompanyada de més mitjans, tant materials com humans, per garantir-ne el desenvolupament i el compliment».

tribunal de comptes / No obstant això, el ministre portaveu també va considerar que «cal analitzar amb profunditat les noves competències que el text atorga al Tribunal de Comptes, per tal que no es vagi més enllà del que és propi a l'òrgan». Cinca va advertir que cal evitar el «trasllat de competències entre el Govern o els comuns i el Tribunal de Comptes». Una de les facultats que «sobta i que possiblement va més enllà del que l'actual estructura institucional preveu, és que el Tribunal de Comptes pugui inhabilitar càrrecs d'altres institucions que tenen molt ben definides les seves competències», va argumentar Cinca, afegint que «aquesta no sembla la fórmula ideal». No obstant això, Cinca es va mostrar confiat en que totes aquestes consideracions seran «analitzades amb profunditat pel grup demòcrata» i va reiterar que tot plegat «es pot solucionar fàcilment via esmena». El ministre també va explicar que el criteri emès pel Govern «és molt llarg i extens amb un alt contingut tècnic», i va concloure que «ratifica la predisposició del Govern per buscar formules que aturin l'endeutament».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT